NavMenu

Izmene poreskih zakona smanjiće dotacije za penzije za 4,3%

Izvor: Tanjug Nedelja, 12.05.2013. 10:41
Komentari
Podeli

Dotacije za penzije iz republičke kase, najavljenim povećanjem stope doprinosa za penzijsko osiguranje, smanjile bi se za 4,3% pokazuje računica PIO fonda, gde upozoravaju da poslodavci imaju manju platežnu sposobnost.

Kako je za Tanjug rekao načelnik Odeljenja za matične evidencije u PIO fondu Željko Simić, u prošloj godini prijave za uplatu penzijskih doprinosa, takozvane M4 obrasce, predalo je 66% poslodavaca - 12% manje nego u 2011.

- Statistika ne pokazuje da su poslodavci manje ažurni, već da imaju manju platežnu sposobnost - istakao je Simić, ukazaviši da ne mora da znači da poslodavci koji nisu PIO fondu predali obrasce M4 nisu uplatili doprinose, mada to najčešće jeste razlog.

Prema njegovim rečima, poslodavcima koji nisu u predviđenom roku podneli prijave za uplatu penzijskih doprinosa u 2011. godini upućeno je više od 10.000 opomena, a u prošloj oko 8 000.

Na opomene PIO fonda nešto više od polovine poslodavaca je odgovorilo i dostavilo obrasće M4, ali je, dodao je Simić, i u 2011. i u 2012. pokrenuto veoma malo prekršajnih postupaka.

- U 2011. nešto više 500, a u 2012. oko 300. Znači, prema statistici povećava se broj poslodavaca koji ne predaju obrasce M4, a smanjuje se broj pokrenutih prekršajnih postupaka - naveo je Simić.

Kada je reč o najavljenim izmenama poreskih zakona, on je kazao da se isplate penzije tiču tri - o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o poreskom postupku i poreskoj administraciji i o porezu na dohodak građana.

Jedna od izmena je povećanje stope doprinosa za penzijsko osiguranje sa 22 na 24%, podsetio je Simić.

Prema računici Fonda, na taj način bi se na godišnjem nivou prihod po osnovu uplate doprinosa povećao za 26 milijardi dinara, a dotacije iz budžeta za penzije smanjile sa sadašnjih 42,5% na 38,2%.

Simić smatra da se time ne bi nešto bitno povećali uslovi za formiranje održivog penzionog sistema, ali da treba uzeti u obzir i druge izmene zakona kojima se smanjuje porez na zarade i povećava neoporeziv iznos zarade.

Kako je kazao, time bi trebalo da se smanje troškovi poslodavaca, što bi moglo da utiče na povećanje broja zaposlenih i radnika koji bi sa crnog tržišta prešli u legalne tokove, kao i na smanjenje broja osiguranika kojima se ne uplaćuju doprinosi.

Prema rečima Simića, to bi automatski značilo povećanje prihoda po osnovu doprinosa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.