Izvor: eKapija | Petak, 10.05.2013.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uručeni sertifikati za turističke pratioce

Pomoćnik ministra za turizam Renta Pindžo uručila je sertifikate za turističkog pratioca, onima koji su zabeležili najbolje rezultate na ispitima, koje je organizovalo Ministarstvo finansija i privrede- Sektor za turizam.

- Imajući u vidu zahtevnije ispite ove godine, ispit za turističkog pratioca položilo je 120 od 200 kandidata, čime smo pokazali, da smo uspešno podigli kriterijum i kvalitet posebno onih koji su položili ispit, i koji će sigurna sam uspešno odgovoriti zahtevima turističke privrede Srbije - izjavila je Pindžo.

Ona je podsetila da je zakonom iz 2009. godine, nakon 15 godina, vraćena profesija turističkog pratioca i Ministarstvo finansija i privrede nastavilo je sa organizovanjem ispita i školovanjem turističkih pratioca i vodiča, koji su neophodni za razvoj srpskog turizma.

Pindžo je istakla da se zbog unapređenja kvaliteta profesionalnih turističkih vodiča i pratilaca, izmenom Pravilnika o programu i načinu polaganja stručnog ispita, više ne priznaju sertifikati škola stranih jezika prvenstveno zbog neujednačenog nivoa znanja.

Od sada svaki kandidat mora da govori najmanje jedan do šest svetskih jezika - engleski, francuski, ruski, nemački, španski ili italijanski, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.

Pindžo je pozvala sve zainteresovane da se prijave na još jedan konkurs za polaganje ispita za turističke vodiče i pratioce koji će biti raspisan na jesen tekuće godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.