NavMenu

Ulaganja u Novi Beograd u okviru NIP-a - obnova Muzeja savremene umetnosti i bazena 11.april, izgradnja atletskog stadiona i dvorane

Izvor: Glas javnosti Utorak, 03.10.2006. 11:16
Komentari
Podeli


Za 14 projekata na teritoriji opštine Novi Beograd odobreno je ukupno 2,64 mil EUR u okviru Nacionalnog investicionog plana za 2006/2007. godinu. Najveći deo tih sredstava, čak 1,6 mil EUR, biće investirano u rekonstrukciju bazena "11. april". U Dom zdravlja biće uloženo 445 hiljada, u kulturne institucije i biblioteke skoro 210 hiljada, za kupovinu računara za osnovne i srednje škole 201 hiljada, za sportske terene i bazen "20 oktobar" blizu 133 hiljade i poslovnog prostora Poreske uprave 52 hiljade evra. Dodatnih 3,5 miliona evra iz NIP-a odobreno je Muzeju savremene umetnosti na osnovu samostalnog projekta za adaptaciju.

Za prvu fazu rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti odobreno je 3,5 miliona, dok će za radove biti neophodno oko osam miliona evra. Gorica Mojović, pomoćnik gradonačelnika, naglasila je da je to namenjeno za adaptaciju i stvaranje elementarnih uslova za rad u ovoj ustanovi. Međutim, kapaciteti Muzeja, izgrađenog pre 40 godina, postali su nedovoljni.

Sa proširenjem, koje bi trebalo da bude završna faza rekonstrukcije, dobio bi se prostor za čuvanje dragocenosti koje Muzej poseduje, kao i uslove za pohranjivanje i prikazivanje novih, većinom digitalnih umetničkih dela. Počeće se, ipak, od osnovnog - instalacija koje su sakrivene u samu konstrukciju zgrade i nisu obnavljane svih ovih godina. Radovi će početi u junu naredne godine od depoa, a Muzej će ostati otvoren za vreme radova.

I bazen "11. april" je prioritet. U njegovu sanaciju ulagali su i grad i opština ali to nije dovoljno. Sada će se rekonstruisati spoljašnji i unutrašnji bazeni, svlačionice, prečišćivači vode, a biće uređeno i zagrevanje koje je dosad predstavljalo najveći trošak.

Mnogi projekti u glavnom gradu imaju nacionalni interes pa su u nadležnosti Republike. Ipak, na nivou grada formirano je koordinaciono telo koje, objašnjava Vesna Raca Radosavljević, član Gradskog veća, treba da ubrza procese dobijanja građevinskih dozvola, odobrenja za lokacije i slično. Opština Novi Beograd je imala više projekata od svih drugih i prepoznala šta treba građanima.

U Bloku 45 biće izgrađen Atletski kompleks sa zatvorenom salom, otvorenim stadionom sa deset hiljada mesta na tribinama i delom za bacačke sportove.

Goran Kreclović, gradski sekretar za sport i omladinu, najavio je izgradnju teniskih terena za koje se još traži lokacija i adaptaciju sale u Studentskom gradu i dodao da će grad izdvojiti 7,65 miliona dinara za sportske objekte u Beogradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.