NavMenu

Delegacija iz Srbije u poseti IT kompanijama SAD

Izvor: Tanjug Sreda, 08.05.2013. 14:56
Komentari
Podeli

Mogućnosti srpskog tržišta informacionih tehnologija i prednosti Srbije kao investicione destinacije u toj oblasti, biće predstavljene američkim kompanijama u okviru Srpsko-američke ICT misije, od 9. do 16.maja u SAD.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Miloš Ðurković, koji je u delegaciji, rekao je Tanjugu uoči odlaska za SAD da je cilj ove misije pre svega razmena iskustava u oblasti informacionih tehnologija između SAD i Srbije.

Tokom susreta predstavnika Vlade Srbije i drugih članova delegacije sa rukovodstvima brojnih američkih kompanija, biće razmotreni načini kako da se pospeši saradnja u toj oblasti, što može da doprinese celokupnom privrednom razvoju Srbije, dodao je Ðurković.

Srpsku delegaciju, osim premijera Ivice Dačića i predstavnika resornih ministarstava, čine i predstavnici američkih kompanija koje imaju predstavništva u Srbiji, poput IBM, HP, "Microsoft", "Cisco", "Oracle", "Intel", kao i predstavnici domaćih partnerskih IT kompanija - "Saga", "Comtrade", "Asecco"....

Misija je isključivo fokusirana na IT industriju, dodao je Tanjugov sagovornik, pa će njeni članovi tokom višednevnog boravka u SAD, osim sastanaka sa rukovodećim ljudima IT kompanija, prisustvovati i nizu organizovanih prezentacija o modalitetima pomoći Srbiji da bude efikasnija, optimalnija i da ima održiv rast.

Ðurković je naveo da poseta ima dva aspekta - saradnju Vlade Srbije i najvećih svetskih američkih kompanija na unapređenu IT tržišta, kao i privlačenje novih investitora i podsticaj da dođu u Srbiju i investiraju u IT tehnologije. To će, samim tim kako kaže, doprineti i povećanju izvoza.

- Cilj je da se na viši nivo podigne celokupno IT tržiste budući da je primetno da se, kada se podigne na viši nivo ulaganje u jedan segment, celo tržište poboljša - rekao je Ðurković.

Kako je naveo, postoje velike mogućnosti za rast izvoza u toj oblasti narednih godina, a dobar geografski položaj i obrazovani mladi ljudi, velika su prednost Srbije.

Dobar primer su, dodao je, i brojne američke firme među kojima je NCR ali i druge kompanije koje su otvorile centre u Srbiji.

- Treba da iskoristimo situaciju i privučemo i male i velike kompanije - rekao je Ðurković.

On je podsetio da će u San Francisku biti održana investiciona konferencija na kojoj će brzorastućim kompanijama koje žele da ulažu i investiraju u otvaranje centara za razvoj softvera, Srbija biti predstavljena kao idealna destinacija za to.

Na toj konferenciji, koja će biti održana 13. maja, govoriće i premijer Srbije Ivica Dačić, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, a biće dat i "presek situacije", sa primerima onih kompanija koje su odlučile da investiraju u Srbiji.

Predstavnici kompanija izneće svoja iskustva o razlozima zbog kojih su se odlučili da investiraju u Srbiju, a moći će da ukažu i na eventualne nedostatke, naveo je Ðurković.

- Naša glavna misija je da u saradnji sa vladom napravimo bolju klimu za posao i dovođenje investicija u Srbiju - poručio je sagovornik Tanjuga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.