NavMenu

Deficit Srbije od 123,38 mil USD u razmeni traktora - Potrebna veća proizvodnja poljoprivrednih mašina

Izvor: Tanjug Četvrtak, 02.05.2013. 15:01
Komentari
Podeli

Srbija je prošle godine zabeležila spoljnotrgovinski deficit od 123,38 mil USD u razmeni poljoprivrednih mašina i traktora sa svetom, pokazali su podaci Privredne komore Srbije (PKS).

Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene poljoprivrednih mašina u 2012. iznosila je 208,60 miliona dolara, od čega je izvoz bio 42,61, a uvoz 165,99 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 25,67 odsto.

Najveći izvoz poljoprivrednih mašina i traktora ostvaren je na tržište Etiopije u vrednosti od 10,88 miliona dolara, Bosne i Hercegovine (7,03 miliona dolara), Hrvatske (3,44 miliona dolara), Ruske Federacije (2,24 miliona dolara) i Mađarske (1,97 miliona dolara).

Kada je reč o uvozu, najveći je bio iz Nemačke, vredan 52,47 miliona dolara, zatim Italije (24,16 miliona dolara) i Belorusije (17,53 miliona dolara).

U Grupaciji proizvođača poljoprivrednih mašina i traktora PKS ukazali su da na četiri uvezena traktora u Srbiji danas tek jedan stiže iz domaće proizvodnje, a u zemlju uglavnom stiže polovna mehanizacija sumnjivog kvaliteta, koja ugrožava domaću proizvodnju.

U Srbiji ima više od 400.000 traktora, a stručnjaci navode da je za obnovu mehanizacije potrebno godišnje u rad uvoditi oko 15.000 novih traktora.

Poljoprivredna mehanizacija u Srbiji je zastarela, u proseku ima oko 20 godina, a kako su stručnjaci istakli moramo se vratiti domaćoj proizvodnji, umesto uvozu, kako su istakli, polovne, loše mehanizacije.

Problem je u tome što je ta grana domaće industrije gotovo ugašena, jer traktore proizvode samo Industrija mašina i traktora (IMT) i Industrija motora Rakovica (IMR).

Ovakvo stanje posledica je nepostojanja dugoročne strategije u poljoprivredi, a problemi ove industrije su nelikvidnost, nezaposlenost, ali i nepostojanje volje da se poljoprivredna mehanizacija proizvodi u zemlji, upozorili su u PKS.

Sekretar Udruženja za metalsku i elektro industriju PKS Ljubiša Obradović je ukazao da je proizvodnja traktora u Srbiji prošle godine povećana za 19,54 odsto i da je iznosila 1.676 komada.

Međutim, to je veoma malo ako se zna da je, recimo IMT nekad godišnje proizvodio 40.000 traktora, a sad samo oko 1.000, dodao je Obradović.

Po rečima Obradovića, preostale firme, proizvođači poljoprivredne mehanizacije u Srbiji i danas imaju znanje i moć da proizvode dovoljno mašina za sopstveno tržište, ali i za izvoz, pre svega, u Afriku i Aziju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.