Izvor: eKapija | Nedelja, 28.04.2013.| 14:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvorena nova postavka Konaka kneza Miloša u Beogradu

Aleksandar Vučić ispred Konaka kneza Miloša
Aleksandar Vučić ispred Konaka kneza Miloša (Foto: b)

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Alekandar Vučić otvorio je 28. aprila novu stalnu postavku Konaka kneza Miloša, istakavši da se sećanjem na dela najslavnijih vladara Srbije deca ne uče prošlosti, već budućnosti.

Vučić je, na svečanosti u Topčiderskom parku, koja je upriličena na praznik Cveti kada je, pre 198 godina, pod vođstvom kneza Miloša Obrenovića podignut Drugi srpski ustanak, rekao da je Srbija i danas suočena sa problemima koje joj nameću strane sile, i da sama pokušava da opstane na vetrometini.

- Naš cilj je da nešto Miloševog znanja, umeća, hrabrosti i mudrosti iskoristimo da sačuvamo Srbiju, dobijemo što više prijatelja i saveznika i da gradimo modernu i prosperitetnu Srbiju - rekao je Vučić.

U prizemlju konaka nalazi se postavka "Život u Srbiji u 19. veku" i privremena izložba "Slike srpske revolucije", dok je spratni deo konaka u potpunosti posvećen dinastiji Obrenović.

Izložba "Život u Srbiji u 19. veku" prikazuje različite aspekte života običnog čoveka i značajnih kulturnih i društvenih promena tokom 19. veka.

Posetioci mogu, kroz uređenje doma, kulturu ishrane, negu tela, odevanje, modiranje, da prate transformaciju od osmanske kulture do evropske i izgradnju građanskog društva u Srbiji.

Centralni deo prizemlja rezervisan je za povremene tematske izložbe, a ovom prilikom predstavljene su slike posvećene Prvom srpskom ustanku, u istoriografiji poznatom kao Srpska revolucija, koji je označio početak oslobađanja od viševekovne osmanske vladavine i stvaranja moderne srpske države.

Na spratu su autentične prostorije sa originalnom dekoracijom iz vremena izgradnje konaka 1831. koje su malo obnovljene, a u ostalim sobama su izložene slike, grafike, fotografije koje svedoče o istoriji 19. veka, ličnim i političkim biografijama članova vladarske kuće Obrenović.

Muzej će za posetioce biti otvoren svakog dana od 10 do 17 časova, osim ponedeljkom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.