NavMenu

Smanjen izvoz voća u prvom kvartalu 2013.

Izvor: Tanjug Nedelja, 28.04.2013. 10:19
Komentari
Podeli

Iz Srbije je u prva tri meseca ove godine izvezeno svežeg, zamrznutog i sušenog voća u ukupnoj vrednosti od 74,2 mil USD, što je za 7,3% manje nego u istom periodu lane, izjavila je Tanjugu rukovodilac grupe za preradu voća i povrća pri Ministarstvu poljoprivrede Kolinda Hrehorović.

Vrednost uvoza voća od januara do marta bila je 57,9 mil USD, što je povećanje od 17,4% u odnosu januar-mart 2012, kazala je Hrehorović, pozivajući se na podatke Uprave carina.

Ona je podsetila da su loši vremenski uslovi prošle godine uticali na smanjenje roda voća u Srbiji, ali i dodatno na smanjenje kvaliteta ploda.

Na osnovu zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku (RZS), ukupan rod voća u 2012. u Srbiji je iznosio 1,2 miliona tona, što je za 28 odsto manje u odnosu na 2011. godinu.

Shodno tome, u spoljno-trgovinskoj razmeni ostvarena je dobit prilikom izvoza našeg voća nešto manja u odnosu na ranije godine, ukazala je Hrehorović.

U 2012. izvezeno je 264.107 tona voća u vrednosti od 370 mil USD, što je za 17,2 odsto manje u odnosu na vrednost izvoza u 2011, pokazali su podaci RZS.

U protekloj godini, najveće količine sveže jabuke, breskvi, nektarina i šljiva izvezeno je u Rusku Federaciju, višnje u Nemačku i Austriju, trešnje na rusko tržište i u Crnu Goru, sveže jagode u Rusku Federaciju, dok je zamrznuta jagoda otišla za Austriju i Nemačku, ukazala je Hrehorović.

Rashlađena kupina je plasirana na tržište Austrije, borovnica u Francusku, a zamrznuta malina, kao naša najvažnija voćna vrsta po vrednosti izvoza, našla se na tržištu Nemačke, Francuske, Belgije i Austrije i beleži sve veći izvoz poslednjih godina za Veliku Britaniju i SAD, navela je Hrehorović.

U 2012. uvezeno je oko 218.506 tona voća u vrednosti od oko 172 miliona dolara, što je za 0,6 odsto manje u odnosu na vrednost uvoza u 2011.

U 2012. godini, od voća najviše smo uvozili agrume i to pomorandže i klementine iz Grčke i Španije, mandarine iz Grčke, Turske i Hrvatske, limun iz Turske i Argentine, kao i grejpfrut iz Turske, precizirala je Hrehorović.

- Banane smo najviše uvezli iz Ekvadora, Kostarike i Kolumbije, kivi iz Grčke i Italije, a lešnik iz Turske. Grožđe tradionalno najviše uvozimo iz Makedonije - kazala je Hrehorović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.