NavMenu

Bezbednost kao pretpostavka uspešnog razvoja turizma - Kako unaprediti sigurnost poslovanja ugostiteljskih objekata?

Izvor: eKapija Utorak, 23.04.2013. 10:47
Komentari
Podeli

Bezbednost je posao svih nas - poruka je Konferencije o bezbednosti u ugostiteljskim objektima, koja je na temu "Visoki standradi bezbednosti – zaštitni znak kvaliteta" održana 17. aprila 2013. godine u Hotelu JAT Slavija. Konferenciju su organizovale redakcija časopisa za savremeno hotelijerstvo i turizam "Turistički Svet" i agencija specijalizovana za poslove bezbednosnog menadžmenta "Alansa inženjering", uz stručnu podršku MUP-a Srbije i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu – Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva finansija i privrede.

- Tragedija koja se pre godinu dana desila u klubu "Kontrast" uticala je da se mnoge stvari promene kako bi ova oblast bila bolje uređena, a sve u cilju sprečavanja takvih nemilih događaja. Briga o bezbednosti građana je prioritet Vlade Srbije, kako u oblasti javnog reda i mira, preko borbe protiv organizovanog kriminala, pa sve do sektora za vanredne situacije – rekao je na otvaranju konferencije državni sekretar u MUP-u Srbije Miodrag Miljković, naglasivši važnost bezbednosti za razvoj turizma Srbije, koja treba da postane naša korporativna prednost.

Sa ovom konstatacijom složio se i emeritus prof. dr Slobodan Unković sa Singidunum Univerziteta, koji je u uvodnom izlaganju istakao da je u svetu sve više turista, pa samim tim raste i potreba za većom brigom o bezbednosti više od milijardu putnika.

- Neophodno je da u hotelima i restoranima neko odgovorno obavlja poslove bezbednosti, jer je bezbednost pretpostavka uspešnog razvoja turizma. Ali, pitanje bezbednosti ne možemo rešiti samo na prostoru mikrojedinica – restorana, hotela, i ostalih ugostiteljskih objekata, nego na državnom nivou – rekao je Unković.

U našoj zemlji već godinu dana traju aktivnosti da se određene zakonske odredbe, pre svega, Zakona o zaštiti od požara, ali i Zakona o turizmu i Zakona o javnim službama, izmene i uvedu nova, drugačija, strožija pravila za registrovanje ugostiteljskih objekata. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić ukazao je na određene nedostake postojećih zakonskih rešenja i predočio šta izmene zakona donose.

- Zakon o bezbednosti usvojen je 2009. godine, ali nijedan zakon nije sveto slovo. Treba ga menjati i dopunjavati. Naime, u Srbiji osim opštih normi ne postoji podzakonski akt o zaštiti i bezbednosti u ugostiteljskim objektima! I to je veliki propust – kazao je Marić.

- Neophodna je preventiva! Namera je da se nikada više u Srbiji neki objekat ne može registrovati za određenu delatnost, pa tek onda pribavljati i ispunjavati uslove sa aspekta zaštite od požara, već to mora biti uslov prilikom registracije te delatnosti. Znači, prvenstveno je neophodno posedovati projekat i projektnu dokumentaciju zaštite od požara, izvršiti tehnički prijem objekta, pa tek onda obaviti njegovu registraciju – kazao je načelnik Sektora za vanredne situacije, naglasivši da je svaki dinar uložen u zaštitu od požara dobar ulog, jer ljudski život nema cenu.

Nakon tragedije u "Kontrastu", otac nastradale novinarke Delta televizije Branko Miladinović, preuzeo je inicijativu za izmenu i dopunu Zakona o zaštiti od požara, predloživši "Tamarin zakon o zaštiti dece, omladine, novinara i radnika medija". Tamarin zakon, pored ostalog, predviđa obavezne puteve evakuacije, ispravnu hidrantsku mrežu, sistem za alarmiranje i dojavu požara, kao i vatrogasnu stražu za sve objekte koji primaju više od 500 ljudi. Ovaj prvi podzakonski akt čeka usvajanje izmene zakona u Skupštini, i očekuje se da će stupiti na snagu do kraja godine.

Zaštita na radu i objedinjena inspekcija

Ugostiteljski objekti su treća kategorija ugroženih objekata kada je reč o požarima, a mali broj inspektora u Srbiji ne može da garantuje redovnu kontrolu. Pritom, kako je istakao Stojan Arizanović, pomoćnik ministra u Sektoru turističke inspekcije u Ministarstvu finansija i privrede, postoji i negativni sukob nadležnosti između organa koji vrše kontrolu.

- Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima jedini se odnosi na turističku inspekciju, dok je MUP-u poverena isključiva nadležnost zaštite od požara, sanitarnoj inspekciji kontrola hrane, a poljoprivrednoj inspekciji nadzor nad alkoholnim pićima. Neophodno je na državnom nivou formirati koordinaciono telo koje će objediniti sve inspekcije u jedan organ – kazao je Arizanović, uz napomenu da je uloga inspekcije preduzimanje preventivnih, a ne samo kaznenih mera.

Učesnici konferencije o bezbednosti imali su ekskluzivnu priliku da čuju predavanje koje je na temu bezbednosti u hotelijerstvu održao u Evropskom parlamentu prof. dr Milovan Vidaković, predsednik DITUR-a, jedan od naših vodećih eksperata za zaštitu od požara, kao i da saznaju više o korporativnoj bezbednosti od doc. dr Gorana Mandića sa beogradskog Fakultet bezbednosti, koji je istakao da požari nisu jedini problem u ugostiteljskim objektima, nego i prevare, pronevere, i mnogi drugi aspekti (ne)bezbednosti, te je neophodno da hoteli imaju menadžera bezbednosti, koji će se zajedno sa svim zaposlenima starati za bezbednost objekta – u svim segmentima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.