NavMenu

Dvadeset turističkih agencija ostaje bez licenci

Izvor: Novosti Utorak, 23.04.2013. 09:57
Komentari
Podeli

I ovog leta će turisti morati da dobro otvore oči kada budu odlučivali preko koje će agencije letovati. Prethodne tri sezone obeležilo je propadanje po jedne velike agencije, a uprkos svim kontrolama turističkih inspektora, i ovog leta bi za neke turiste mogla da se ponovi agonija.

Od početka godine, turistički inspektori dobili su 49 prijava građana, od kojih je inspekcija utvrdila da je 20 bilo osnovano, jer turističke agencije nisu izvršile sve ugovorene i naplaćene usluge.

U 11 slučajeva, agencije su se dogovorile sa putnicima i vratile iznos u vrednosti od 249.690 dinara. Rešavajući ostale opravdane prijave, u kojima nije postignut dogovor između turističke agencije i putnika, inspektori su podneli zahteve za pokretanje prekršajnog postupka.

- Ove godine turistička inspekcija podnela je 20 predloga za oduzimanje licence organizatorima putovanja - kaže Stojan Arizanović, pomoćnik ministra finansija, zadužen za Turističku inspekciju.

- Od toga, 17 turističkih agencija nije ispunjavalo propisane uslove za organizovanje putovanja, jer nisu obezbedili propisane garancije za putovanja.

Od januara do sada, 12 turističkih agencija je izgubilo licencu organizatora putovanja. Dve agencije su uspele da pribave propisane garancije putovanja, pa je protiv njih obustavljen postupak. Trenutno je u toku postupak za oduzimanje četiri licence.

Pred letnju turističku sezonu, turistička inspekcija sprovodi redovne planske kontrole turističkih agencija. Cilj kontrola je da se proveri njihovo poslovanje u pogledu ispunjenosti propisanih uslova za obavljanje delatnosti, sadržaja opštih uslova putovanja, programa putovanja, ugovora sa trećim licima kojima je povereno izvršavanje usluga iz programa putovanja, vođenje propisane evidencije, isticanje cena i slično.

Izgubile

Među 12 agencija koje su ove godine izgubile licencu nema zvučnih imena. Licence su izgubile agencije iz Beograda: "Antistrestur", "Radius nautca", "Best reisen", "Tour club", "East West tours", "A+Travel & tri S.A.", "Dionisiu tours", "Mihael travel", "Aequitas pro travel" i "Sport tours". Više neće raditi ni agencije "Alfa tours" iz Vranja i "Bogdanović Golubac" iz Arilja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.