Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 22.04.2013.| 16:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

NIS postao vlasnik 50% vetroparka u Plandištu - Izgradnja počinje u junu 2013.

"Naftna industrija Srbije" (NIS) postala je vlasnik 50% udela u projektu izgradnje vetroparka "Plandište", koji predviđa 34 vetrogeneratora kapaciteta 102 megavata, na teritoriji istoimene opštine u Srbiji, saopšteno je danas iz NIS-a.

Očekuje se da će izgradnja vetrogeneratora početi u junu ove godine, a da će u prvom kvartalu 2014. početi pripreme za puštanje u rad. Električnu energiju proizvedenu u vetroparku preuzimaće distributivne mreže "Elektroprivrede Srbije".

Ukupna vrednost projekta, uključujući izradu osnovne dokumentacije i pribavljanje dozvola, iznosi 160 mil EUR, a NIS će izdvojiti 23,5 mil EUR. Ostatak sredstava biće obezbeđen iz bankarskih kredita, čijim će se privlačenjem i obezbeđenjem baviti učesnici projekta.

Projekat ne predviđa izdavanje garancija po kreditima od NIS i njegovih zavisnih struktura, pa se na taj način neće koristiti kreditni limiti NIS. Formiran je pul banaka koje su spremne da kreditiraju projekat i čiji predstavnici zajedno s učesnicima projekta usaglašavaju finalne komercijalne uslove za odobravanje kredita. Paralelno se obavlja izbor isporučilaca opreme i izvođača radova na izgradnji pomoćnih objekata.

Ovaj projekat se realizuje u skladu sa strategijom dugoročnog razvoja NIS-a, koja predviđa diversifikaciju biznisa kompanije i njenu transformaciju u regionalni energetski holding.

NIS je u decembru 2012. godine potpisao Sporazum o izgradnji vetroparka "Plandište" s vlasnicima akcionarskog društva "Energowind".

Nameru da učestvuje u izgradnji vetroparka "Plandište" kod istoimenog vojvođanskog mesta izrazila je francuska kompanija "Akuo Energy SAS", koja je s akcionarskim društvom "Energowind" potpisala odgovarajući memorandum o saradnji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.