Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 22.04.2013.| 12:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za obnovu zapuštenog kanala za navodnjavanje "Čačansko polje" 680 miliona dinara

Za rekonstrukciju zapuštenog kanala za navodnjavanje "Čačansko polje", koji se prostire levom obalom Zapadne Morave u dužini 24,5 kilometara, neophodno je 680 miliona dinara, a izradu projekta finansira Ministarstvo za poljoprivredu.

Predsednik Saveta Skupštine grada Čačka za poljoprivredu Drago Milošević rekao je danas da je izrada poverena beogradskom preduzeću "Ehting".

- Krajem prošle godine dobili smo obaveštenje da je projekat u završnoj fazi, ali dokument još nismo dobili i ne znamo šta je sa njim - kazao je Milošević Tanjugu.

Međutim, prema rečima projektanta preduzeća "Ehting" Dragomira Jevtića, taj posao je završen davno.

- Projekat je završen, dva primerka su predata investitoru JP "Srbijavode", kako bi se krenulo u reviziju. Prema mojim saznanjima, revizija nije završena i dalji postupak zavisi od Republičke direkcije za vode, koja bi trebalo da saopšti svoje uslove - izjavio je Jevtić Tanjugu.

On je dodao da je jedan od njih i dopunska analiza o količini i raspodeli voda na razne korisnike, pri čemu je navodnjavanje samo jedan od njih. Prema rečima zamenika predsednika Skupštine grada Čačka Vladana Milića, sekundarna mreža ovog kanala je potpuno uništena i neophodno je napraviti novu.

- S obzirom na to da je investicija vredna 680 miliona dinara, rekonstrukciju ćemo obaviti u dve faze. Prvo će se uraditi glavni kanal za čije je radove neophodno 280 miliona dinara, a potom sekundarna mreža - naveo je Milić i dodao da lokalna samouprava planira da završi ovaj posao u naredne tri godine, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede.

Da bi se ušlo u realizaciju, potrebno je ispuniti još neke preduslove, odnosno kompletirati projekat, rekao je Milić.

Ovaj kanal je građen 1957. godine, ukupna površina kojom se prostire je tri hiljade hektara, a oko 2.500 hektara moguće je navodnjavati.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.