Izvor: Tanjug | Nedelja, 21.04.2013.| 15:00

NBS u maju očekuje početak pregovora sa MMF-om - Aranžman iz predostrožnosti dodatna garancija za strane investitore

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da će Srbija u maju sa Međunarodnim monetarnim fondom pregovarati o aranžmanu iz predostrožnosti.

- Razgovori teku u dobrom smeru. Nismo neko ko je ovde došao da izmoli pomoć, mi smo svesni da nam je ovde mesto i to mesto treba sačuvati, tako što ćemo imati savetnike u MMF i pregovarati, nadam se u maju, o aranžmanu iz predostrožnosti - kazala je za RTS Jorgovanka Tabaković, koja boravi u Vašingtonu.

Ona je dodala da u Vašingtonu brani odluke koje je NBS spremna da preduzme i reformske procese koje je rešena da učini i da pre svega pokaže da Srbija ima kredibilitet i u fiskalnoj politici koju vodi i u rešenosti da vodi monetarnu politiku koja će doprineti stabilnosti.

Tabaković je navela da delegacija NBS "ne igra nikakve igre u kojima sakriva podatke o stanju u kojem se Srbija nalazi i vrlo otvoreno razgovara sa predstavnicima Misije".

Ona je navela da je očekuju i sastanci sa predstavnicima Svetske banke, dodajući da Srbija od te institucije ne očekuje nove kredite, već tehničku pomoć, asistenciju i savete da kako da sprovede reformske procese, da bi oni bili efikasni i zasnovani na modelima da građani žive bolje.

- To je osnovna nota današnjih razgovora finansijske elite iz čitavog sveta, gde se samo postavljala dilema da li MMF i SB treba da se prilagođavaju budućnosti. Ja mislim da treba da se prilagođavaju relanosti i da grade budućnos, tako što će raditi na ekonomskim modelima od kojih će imati korist najveći broj građana u svetu - navela je guvernerka NBS.

Tabaković je ranije izjavila da je za Srbiju poželjan aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, jer bi se njime pružila dodatna garancija stranim investitorima, da naša država vodi odgovornu i održivu makroekonomsku politiku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.