NavMenu

Privatizacija kruševačke "Fabrike ulja" tek krajem 2013. godine

Izvor: Tanjug Nedelja, 21.04.2013. 13:21
Komentari
Podeli

Program restrukturiranja "Fabrike ulja" iz Kruševca trebalo bi da bude završen do septembra, tako da bi ova fabrika ponovo mogla biti privatizovana tek krajem godine, ocenio je zastupnik kapitala uljare Nebojša Radenković.

Prema njegovim rečima, do sada je urađena procena vrednosti imovine, koja će biti poznata po usvajanju programa restrukturiranja.

- Prvo ćemo pokušati da fabriku prodamo u celini, za najmanje 51% od ukupne procenjene vrednosti, a ukoliko ne bude zainteresovanih, ponudićemo tehnički odvojive celine - kazao je Radenković Tanjugu.

On je dodao da za ovu kruševačku uljaru, koja se nalazi u državnom vlasništvu, ima zaintresovanih kupaca, a reč je o preduzećima sa kojima ova fabrika već sarađuje - "GJ Intertrading GMBH" i "Lush office", dok je kompanija MBM iz Uba zaintresovana za kupovinu dela "Fabrike ulja", odnosno za fabriku biodizela.

- Očekujemo da nam 1. maja dođu i potencijalni kupci iz Rusije sa kojima je već o prodaji preduzeća u Moskvi razgovarao gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić - kazao je zastupnik kapitala.

U međuvremenu, rukovodstvo fabrike se, prema Radenkovićevim rečima, sprema za privatizaciju i pokušava da pokrene proizvodnju za koju je neophodna finansijska pomoć države od 50 miliona dinara.

- Ukoliko obezbedimo suncokretovo seme, a to je naša osnovna sirovina, onda ćemo svakako moći da proizvodimo i jestivo ulje za domaće tržište - rekao je Tanjugu generalni direktor Momčilo Mirković.

Zbog nedostatka sredstava za kupovinu suncokretovog semena, fabrika sada prerađuje sirovo ulje za druga tržišta, a od ove nedelje, u dogovoru sa partnerom iz Makedonije, pokrenuće se proizvodnja ulja u količini od nekoliko stotina tona, naveo je direktor.

Agencija za privatizaciju raskinula je krajem 2011. godine, zbog neizvršavanja ugovornih obaveza, ugovor o prodaji preduzeća sa tadašnjim vlasnikom Božinom Milićevićem, posle čega je fabrika ušla u proces restrukturiranja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.