Izvor: Tanjug | Nedelja, 21.04.2013.| 13:21

Privatizacija kruševačke "Fabrike ulja" tek krajem 2013. godine

Program restrukturiranja "Fabrike ulja" iz Kruševca trebalo bi da bude završen do septembra, tako da bi ova fabrika ponovo mogla biti privatizovana tek krajem godine, ocenio je zastupnik kapitala uljare Nebojša Radenković.

Prema njegovim rečima, do sada je urađena procena vrednosti imovine, koja će biti poznata po usvajanju programa restrukturiranja.

- Prvo ćemo pokušati da fabriku prodamo u celini, za najmanje 51% od ukupne procenjene vrednosti, a ukoliko ne bude zainteresovanih, ponudićemo tehnički odvojive celine - kazao je Radenković Tanjugu.

On je dodao da za ovu kruševačku uljaru, koja se nalazi u državnom vlasništvu, ima zaintresovanih kupaca, a reč je o preduzećima sa kojima ova fabrika već sarađuje - "GJ Intertrading GMBH" i "Lush office", dok je kompanija MBM iz Uba zaintresovana za kupovinu dela "Fabrike ulja", odnosno za fabriku biodizela.

- Očekujemo da nam 1. maja dođu i potencijalni kupci iz Rusije sa kojima je već o prodaji preduzeća u Moskvi razgovarao gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić - kazao je zastupnik kapitala.

U međuvremenu, rukovodstvo fabrike se, prema Radenkovićevim rečima, sprema za privatizaciju i pokušava da pokrene proizvodnju za koju je neophodna finansijska pomoć države od 50 miliona dinara.

- Ukoliko obezbedimo suncokretovo seme, a to je naša osnovna sirovina, onda ćemo svakako moći da proizvodimo i jestivo ulje za domaće tržište - rekao je Tanjugu generalni direktor Momčilo Mirković.

Zbog nedostatka sredstava za kupovinu suncokretovog semena, fabrika sada prerađuje sirovo ulje za druga tržišta, a od ove nedelje, u dogovoru sa partnerom iz Makedonije, pokrenuće se proizvodnja ulja u količini od nekoliko stotina tona, naveo je direktor.

Agencija za privatizaciju raskinula je krajem 2011. godine, zbog neizvršavanja ugovornih obaveza, ugovor o prodaji preduzeća sa tadašnjim vlasnikom Božinom Milićevićem, posle čega je fabrika ušla u proces restrukturiranja.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.