Izvor: Tanjug | Nedelja, 21.04.2013.| 10:40

Malinarima podsticaji od 6.000 dinara po hektaru - Država regresira 40% troškova skladištenja i osiguranja

Iz agrarnog budžeta opredeljeno je 10,5 milijardi dinara podsticaja za biljnu proizvodnju, na koje će pravo imati i proizvođači malina, kazao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović.

Mahmutović je pojasnio da je Vlade Srbije za te namene predvidela iznos od 6.000 dinara osnovnih podsticaja po hektaru, i dodatnih 6.000 dinara za regresirano gorivo, dodavši da je država prvi put opredelila sredstva za održavanje malinjaka.

On je dodao da će se proizvođačima malina regresirati 40% troškova osiguranja i troškova skladištenja.

- Najznačajnija je investicija od 200 miliona dinara, za podizanje novih višegodišnjih zasada, a ovaj program, osim ostalih, mogu koristiti i proizvođači malina - objasnio je državni sekretar.

On je naglasio da će, osim toga, 500 miliona dinara biti opredeljeno za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, za koje malinari takođe mogu da konkurišu i dobiju bespovratna sredstva.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je u Brusu, nakon sastanka sa malinarima, da će otkupnu cenu tog voća regulisati tržište, a da će ministarstvo pokušati da uspostavi saradnju između proizvođača i otkupljivača, kako bi se pronašlo najbolje moguće rešenje.

- Niti imamo otkupnu cenu, niti je nju moguće dati, jer to i ne treba da čini država, već tržište - rekao je Knežević.

Na sastanku s predstavnicima udruženja malinara, ministar Knežević je predstavio subvencije namenjene toj proizvodnji, podsetivši da je ove godine budžet za poljoprivredu uvećan za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Malinari su se saglasili da je to malo, ali znaju kakvi su uslovi u državi i ambijent u kome živimo - naveo je ministar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.