Izvor: RTS | Subota, 20.04.2013.| 10:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Postignut dogovor u Briselu - Dačić i Tači parafirali predlog sporazuma, konačan odgovor Beograda 22. aprila

Ketrin Ešton i Ivica Dačić

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić parafirao je u petak (19. aprila 2013. godine) u Briselu, tekst Predloga sporazuma sa privremenim institucijama vlasti u Prištini, o čijem će se prihvatanju ili neprihvatanju obe strane izjasniti u narednim danima.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozdravila hrabrost i odlučnost Ivice Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija. Predsednik Vlade Srbije je rekao da će Brisel o odgovoru Beograda biti obavešten u ponedeljak - 22. aprila.

Ivica Dačić je istakao da je ovo najbolja ponuda koju je Beograd dobio i da je tačka 9, koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta ostala, a da je iz tačke 14 izbačeno da Srbija ne sme da blokira Kosovo u međunarodnim organizacijama, već samo u procesu evrointegracija. Dačić je objasnio i da nije potpisao, već samo parafirao, te da je to "predlog teksta o čijem prihvatanju se u narednim danima izjasniti obe strane". Ovo je sada konačan tekst koji ide vođstvu Srbije na odlučivanje, i o tome se više neće pregovarati u Briselu.

- Zajednica srpskih opština će imati sedište u Mitrovici, imaće svoju imovinu, račun, imaće svoju skupštinu, predsednika, potpredsednika i veće kao neku vrstu vlade, a imaće puni nadzor kada je reč o obrazovanju, kulturi, prostornom planiranju, zdravstvu i tako dalje - rekao je Dačić koji je novinarima pokazao tekst sa parafom, prenosi Tanjug.

On je rekao da pri konačnom odlučivanju državni organi moraju temeljito da ocene šta je dobro, a šta loše.

- Naravno, nije lako donositi ovako teške odluke. Ove odluke nisu važne samo za sadašnjost već i za budućnost - rekao je premijer Srbije.

Dačić je dodao da je siguran da će posle sednice rukovodstva stranka koje čine vladajuću koaliciju, Vlada Srbije imati jedinstven stav o tekstu.

- Oko ovoga se ne smemo deliti. Ili ćemo svi prihvatiti ili ćemo svi zajedno eventualno odbiti - istakao je Dačić.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, pod čijim pokroviteljstvom je održano 10 rundi dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je u Briselu da je završetkom dijaloga otvoren put za otklon od prošlosti. Eštonova ističe da je sada važno videti otklon od prošlosti i približavanje Evropi, i to za obe strane.

- Danas je usaglašen konačni predlog teksta sporazuma, o tom tekstu treba da se izjasni Vlada i drugi nadležni organi. Dok se to ne bude desilo, nije potpisan nikakav sporazum - naglasio je u petak Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u izjavi Tanjugu.

On je rekao da na predlogu teksta sporazuma piše da smo primili k znanju da je to taj tekst i da on nije potpisan.

- Doslovce tako piše - naglasio je Vulin.

Ovde možete pogledati tekst predloga Sporazuma.

(Foto: RTS)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.