Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.04.2013.| 13:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šansa za posao u Srbiji - Beogradska "MikroElektronika" želi da postane najveći regionalni razvojni centar

Nebojša Matić

Sa rastom od 50%, vlasnik i direktor preduzeća "MikroElektronika" iz Beograda, Nebojša Matić, jedan je od retkih preduzetnika u Srbiji koji se može pohvaliti izuzetno dobrim poslovanjem, i konstantnim proširenjem i unapređenjem rada.

Matićeva "MikroElektronika" proizvodi razvojne ploče, kompajlere, dodatne pločice, softer i knjige za mikrokontrolere. Postoje više od decenije, prošle godine zabeležili su rast od čak 50%, te stoga ne čudi što je njen vlasnik dobitnik nagrade "Blic preduzetnik 2012", između 300 konkurenata.

- Poslednje godine zabeležili smo rast od 50%, u 2011. rast je bio 27%, a 2010. skoro 30%. Mi rastemo u proseku po stopi od 25% od prve godine poslovanja – kaže Nebojša Matić za "eKapiju" i dodaje da je lako prve godine porasti i za 50%, ali posle 10 godina poslovanja, to nije baš tako lako.

Svoju proizvodnju, Matić je, kako kaže, započeo u "očevoj garaži", u Lajkovcu, gde se i danas nalazi jedan deo ove kompanije. Drugi deo je u Višegradskoj ulici u Beogradu, gde su smešteni programeri, marketing i prodaja.

Međutim, tu nisu stali, tako da su nedavno kupili poslovnu zgradu u Zemunu gde planiraju da objedine sve svoje zaposlene.

- Imamo oko 60 zaposlenih i svi oni su do sada radili u 400 kvadrata. Zgrada u koju se selimo ima 3.000 m2. Realno, svi će biti na jednom mestu, što će mnogo olakšati poslovanje. Mi imamo sada "kedije" koji non stop idu samo na relaciji Lajkovac-Beograd.

Novi zaposleni

Osim što prelaze u novi prostor, sagovornik "eKapije" kaže da im je trenutno glavni poslovni plan da zaposle nove ljude.

- Minimum koji nam treba je 36 novih ljudi. To je samo da popunimo nedostatak personala za postojeće kapacitete, bez da se širimo. Profil radnika ne gledamo kao drugi. Nama je potrebna sorta čoveka, onih koji su sposobni da napreduju i da postanu bolji. I da to ugrade u firmu. Jer, šta znači dobra firma? Nisi ti dobar zato što ti je zid beo ili zato što imaš dobar tepih. Dobra firme je samo ona gde su ljudi dobri – kaže Matić.

On dodaje da menadžer treba da radi sve da napravi firmu takvu u kakvoj bi želeo da njegova deca rade. To je mantra, koju sam sebi i Matić ponavlja, jer bi kako kaže "voleo i da njegova ćerka Lena radi u MikroElektronici".

Ulaze u sistem pametnih kuća

"MikroElektronika" izvozi 99,8% svoje proizvodnje. Iako je reprezentativan postotak, naš sagovornik bi lično želeo da više prodaju na srpskom tržištu.

- Voleo bih to, jer naši proizvodi su nešto što od korisnika napravi nezavisnog čoveka, osobu koja može da hrani svoju porodicu i koja je sposobna da preživi.

Ovih dana "MikroElektronika" lansirala je novi proizvod- "mikromediaplus".

- To je proizvod vrlo sličan mobilnom telefonu, samo kada biste skinuli plastiku. Ali može svako da ga programira, za razliku od mobilnog telefona. Prvenstveno će se koristiti za pametne kuće.

Osim što planiraju da njihovi proizvodi budu više zastupljeni u poslovima "pametnih kuća", želja im je da broj zaposlenih bude oko 250, što bi im omogućilo i da postanu najveći regionalni centar za razvoj u ovom delu sveta.

Direktorska fotelja je usamljeničko mesto

Nebojša Matić jedan je od retkih preduzetnika koji ne očekuje nikakvu pomoć države. Štaviše, kaže da su počeli da rastu, tek kada su prestali da se žale na Vladine odluke.

- Rečenica "Pomoć malim i srednjim preduzećima" je za mene toliko nelogična da je se grozim. Ti si preduzetnik, zato što znaš da nađeš rešenje. Pa što da ti pomažem, jesam li te ja terao da otvaraš firmu? Nisam. E , pa onda se sam snađi. To je usamljeničko mesto, nije to mesto za društvo. Ako si menadžer, u tebe su uprte oči svih tvojih zaposlenih, od tebe zavise njihove porodice. Ja sam se dugo budio noću znojav jer sam sanjao da je došao petak, a da nisam imao pare za plate – iskreno govori Matić.

Možda zbog takvog sna, možda zbog vere jedino u sebe, Matić tvrdi da u "MikreElektronici" plate nisu zakasnile ni jedan jedini minut poslednjih 14 godina.

J.Đ.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.