NavMenu

Vlada Vojvodine najavila pomoć voćarima - Za podizanje protivgradnih mreža namenjeno 160 miliona dinara

Izvor: Beta Sreda, 17.04.2013. 16:43
Komentari
Podeli

Vlada Vojvodine najavila je u sredu (17. aprila 2013. godine) da će pomoći voćarsku proizvodnju u ovoj godini, kao i da će sufinasirati izradu projekta rejonizacije područja pogodnih za semensku, povrtarsku i voćarsku proizvodnju u Pokrajini.

Vojvođanska vlada usvojila je i informaciju o voćarskoj proizvodnji u 2012. godini i ocenila da je Pokrajina ima realne osnove da u toj grani poljoprivrede bude među vodećim voćarskim regionima u Evropi.

- Najviše direktnih investicija u poljoprivredu dolazi u voćarsku proizvodnju i industriju i regionima Telečke i Fruške gore, ali i pored velikog potencijala još nije u dovoljnoj meri iskorišćen kapacitet južnog Banata za razvoj voćarstva - ocenila je Vlada Vojvodine, a navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, neophodno je uvesti podsticajne mere, a iako nema nadležnosti u oblasti voćarstva, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je u 2013. opredelio 175 miliona dinara za finansiranje izgradnje, rekonstrukcije i sanacije sistema za navodnjavanje i nabavku opreme.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će sa tri miliona dinara sufinansirati i izradu projekta "Rejonizacija područja pogodnih za semensku, povrtarsku i voćarsku proizvodnju u AP Vojvodini".

- Jedna od mera podsticaja razvoja voćarstva, vredna 160 miliona dinara, biće podizanje protivgradnih mreža sa naslonom. Za nabavku opreme za hladnjače i opreme za preradu voća planiran je iznos od pet miliona dinara - piše u saopštenju.

Vlada Vojvodine dostaviće informaciju o voćarstvu Ministarstvu poljoprivrede i predložiti da se ubrza rad Komisije za izradu rejonizacije voćarstva, kako bi se što pre definisali rejoni za gajenje voća. Pokrajinska vlada predložiće Republici i da nastavi sprovođenje mera podrške, kao što su podsticaji za podizanje novih intenzivnih voćnih zasada, razvoja organske proizvodnje voća i osiguranje voćnih zasada i sertifikovanog sadnog materijala.

Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede i Razvojnom fondu Vojvodine naloženo je da obezbede kreditne linije za podizanje novih intenzivnih zasada sa kvalitetnijim sortimentom, za nabavku protivgradnih mreža sa naslonom i sistema za navodnjavanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.