Izvor: eKapija | Sreda, 17.04.2013.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova kuća za mesec dana za 500 EUR po kvadratu - "Quattro Houses" na Sajmu građevinarstva promovisao energetski efikasan objekat

Jovan Nikolić i Sulejman Ugljanin

Patent za izgradnju svih vrsta objekata kompanije "Quattro Houses", koji je promovisan danas na Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu, pokazao je da je, uz poštovanje principa energetske efikasnosti, kuću moguće izgraditi za mesec dana za 500 EUR po kvadratu - po sistemu "ključ u ruke".

Izumitelj patenta inženjer Jovan Nikolić, dobitnik je prestižne nagrade "Lafarge", najveće svetske kompanije za proizvodnju cementa, za jedan od najboljih projekata u oblasti inovativne gradnje u Evropi.

Tokom sedmogodišnjeg rada na patentu Nikolić je pronašao rešenje za izbegavanje takozvanih termalnih mostova, rasipnika energije i uzročnika stvaranja vlage, kondenzacije i buđi.

- Deset godina se spremamo za predstavljanje srpskoj javnosti. Sedam godina je trajalo istraživanje na primarnim elementima patenta, a tri godine smo prevazilazili problem termodinamike kako bi postigli održivost prosečne cene gradnje, od 500 EUR po kvadratu – "ključ u ruke". Novina u prefabrikovanim betonskim panelima je u termoizolaciji, koja je neprekinuta i hermetički zatvorena - kaže Nikolić.

Ministar bez portfelja, Sulejman Ugljanin, istakao je da ovakvi patenti podižu ugled i dostojantstvo naše zemlje u svetu i da predstavljaju veliku šansu za ubrzan razvoj Srbija.

- Kao ministar sam bio ponosan kada je naša delegacija, u kojoj je bio i Jovan Nikolić, tokom nedavne posete Iraku ukazala na nedostatke koji postoje u njihovom građevinarstvu i što smo im kao zemlja zahvaljujući "Q sistemu" ponudili tehnologiju dostojnu svetskog vrha. Osim toga, ova tehnologija predstavlja veliku šansu i za razvoj nerazvijenih opština naše zemlje, jer omogućava brzu izgradnju poslovnih objekata po povoljnoj ceni – istakao je ministar Ugljanin.

Objekti "Quattro Houses" postižu visoku energetsku efikasnost i štede energiju i do 80%. Brzina gradnje je izuzetna. Sedmospratna zgrada se gradi za 90 dana umesto za 365, a kuća od 100 kvadrata za trideset dana. Nema majstora koji se razvlače mesecima po gradilištu, niti čišćenja oko objekta nedeljama nakon završetka radova.

Jovan Nikolić, izumitelj patenta i predsednik kompanije kaže da se "Q sistem" nalazi u evropskom vrhu energetske efikasnosti.

- Pravilnikom o "energetskom pasošu" utvrđeno je razvrstavanje zgrada u osam "energetskih razreda". Nove zgrade u Srbiji moraju da imaju bar kategoriju "C", a mi već polagano ulazimo u kategoriju "B", prema srpskoj kategorizaciji što govori da smo već sada na nivou evropskog proseka. Uštede koje se ostvaruju "Q sistemom" gradnje su i do 80% na dugoročnom planu, brzina gradnje je izuzetna, objekti su zaštićeni od buke i do 50%, sigurni od jačih zemljotresa, a u slučaju požara izolacija ne gori - rekao je Nikolić.

Kompanija "Quattro Houses", razmatra izgradnju fabrike u kojoj će se proizvoditi specijalizovani betonski paneli na području opštine Stara Pazova, a radovi bi mogli započeti već u junu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.