NavMenu

Jedinstvenom metodom do zelenog znaka za proizvod

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.04.2013. 12:56
Komentari
Podeli

Evropska komisija predložila je metodologiju kojom će kompanije meriti koliko su njihovi proizvodi "zeleni" i kakav je njihov uticaj na životnu sredinu i o tome obaveštavati potrošače, prenose "Nezavisne novine".

Prema nedavnom istraživanju, gotovo polovina potrošača u Evropskoj uniji (48%) zbunjena je mnoštvom ekoloških informacija i različitih sertifikata proizvoda na tržištu. U svetu, kako navodi Komisija, ima više od 400 ekoloških oznaka proizvoda, kao i 80 metodologija za utvrđivanje da li je i koliko neki proizvod "zelen".

Predviđeno je da se u dobrovoljnoj šemi "Izgradnja jedinstvenog tržišta za 'zelene' proizvode" za računanje ekoloških performansi nekog proizvoda koristi kontroverzni metod procene životnog ciklusa (LCA) Zajedničkog istraživačkog centra EU.

Prema navodima Komisije, tom šemom se predviđa uspostavljanje jedinstvene procene uticaja na životnu sredinu bazirane na metodologiji koja će članicama EU i privatnom sektoru omogućiti da ociene i prikažu ekološke performanse proizvoda, usluga i kompanija i ponude bolje informacije o ekološkom uticaju nekog proizvoda.

Trogodišnji period testiranja počeće nakon što Evropska komisija usvoji mišljenje, a cilj je razvoj specifičnih pravila i odrednica za "zelene" proizvode, lakša priena metoda za utvrđivanje ekološkog uticaja i ocena različitih sistema usaglašenosti i verifikacije. Komisija će oceniti i različite strategije davanja "zelenih" akreditiva za proizvode i organizacije.

- Kako bi podstakli održivi rast, moramo da osiguramo da se za većinu ekoloških i proizvoda koji nastaju efikasnim trošenjem resursa zna na tržištu i da su prepoznatljivi. Pružanjem pouzdanih i uporedivih infomracija o ekološkim efektima proizvoda i organizacija građanima dajemo mogućnost izbora. A pomažući kompanijama da usklade metode, smanjujemo im troškove i administrativne prepreke - istakao je evropski komesar za životnu sredinu Janez Potočnik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.