NavMenu

KRKOBABIĆ: Devize će menjati i poštari

Izvor: Tanjug/Novosti Subota, 13.04.2013. 09:32
Komentari
Podeli

Milan KrkobabićMilan Krkobabić

Generalni direktor JP "PTT saobraćaja Srbija" Milan Krkobabić izjavio je da se očekuje dozvola za menjačke poslove i posredovanje kod osiguranja u poštama, da neće biti otkaza, da se predviđa dupliranje neto dobiti u odnosu na prošlu godinu i da će u IT sektor biti uloženo 20 mil EUR.

- U planu je i da sa bankama, koje su zainteresovane, potpišemo ugovore i da u našim objektima za njih obavljamo određene poslove, pošto nemaju u svakom mestu ekspoziture. Tu su i elektronska trgovina i poštansko-transportna logistika, poštansko-finansijske usluge, registrovana elektronska pošta, elektronska uprava, digitalizacija televizijskog signala i ponuda KDS za širi broj korisnika u Srbiji po pristupačnim cenama - istakao je Krkobabić u intervjuu današnjim "Novostima".

On je podsetio da se od 1. aprila korisnicima šalju SMS obaveštenja o prispeću i uručenju pošiljke uz mogućnost da izaberu jedno od dva ponuđena vremena za uslugu "Danas za sutra".

"Namera novog menadžmenta je da neto dobit u ovoj godini bude duplirana u odnosu na prošlu. Zato će se stare usluge pružati na nov način, ponuda će biti proširena i "Pošta" će maksimalno iskoristiti svoje resurse. Njena prednost u odnosu na konkurenciju leži u 1.500 objekata smeštenih u svakom mestu u Srbiji, 15.000 zaposlenih i poverenju koje uživa kod građana", rekao je Krkobabić.

On je najavio da će u IT sektor ove godine biti uloženo 20 mil EUR.

"Praktično, to za građane znači da nema peripetija na šalterima, da se više u poštama neće desiti da, na primer, padne sistem i da se zbog toga stvaraju redovi, ali i razvoj novih usluga i proizvoda. U toku je i implementacija novog poštansko-tehnološkog informacionog sistema, koji su razvili naši stručnjaci, a ponudićemo ga i kolegama u okruženju", rekao je Karkobabić.

On je naveo da je po završnom računu neto dobit za prošlu godinu oko 11 miliona evra i da će polovina novca biti uplatćena u republički budžet, što je zakonska obaveza, a ostatak odlazi zaposlenima za doprinos u ostvarenoj dobiti.

Neto dobit za prva tri meseca je oko 4,3 mil EUR, što je četiri puta više u odnosu na isti period lane, kada je iznosila 1,07 miliona.

Krkobabić je rekao da ne samo što neće biti otkaza, već će u IT sektoru biti zaposleno 50 mladih stručnjaka i formiraće svoj razvojni centar.

Na pitanje koliko je pošiljaka sa robom vrednom do 1.000 EUR izvezeno preko "Pošte", on je odgovorio da je lane bilo 300 ugovora, a sada ih već ima 400.

- Ta usluga još nije stigla do svih korisnika, jer u Srbiji ima 300.000 malih i srednjih preduzeća, kojima "post eksport" i te kako olakšava posao. Do sada smo imali oko 4.600 pošiljaka, što je izvoz koji premašuje milion evra. Najčešći proizvodi koji se na ovaj način izvoze iz Srbije su elektronika, tekstil, diskovi, kozmetika, čajevi, suveniri, knjige, delovi za muzičke instrumente - naveo je Krkobabić i dodao da je ambicija da naša "Pošta" bude istinski lider jugoistočne Evrope.

- Zainteresovani smo za pošte iz okruženja, one su i inače bile deo jedinstvenog sistema, ali mislimo i na sopstvene proizvode kao što je "Post-tis sistem", s kojim možemo da budemo konkurentni - rekao je Krkobabić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.