Izvor: 24 sata | Petak, 12.04.2013.| 15:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zgrada Doma sindikata u Beogradu proglašena za spomenik kulture

Dom sindikata (Foto: b)

Vlada Srbije proglasila je za spomenike kulture u Beogradu, zgradu Doma sindikata, Evangelističku crkvu-Bitef teatar i sinagogu Sukat Šalom, objavljeno je u poslednjem "Službenom glasnku".

Razradu projekta izveo je arhitekta Đorđe V. Staševski. Još u toku Drugog svetskog rata objekat je izgubio prvobitnu sakralnu namenu, posle 1945. u više navrata je menjao namenu, a od 1989. u njemu radi Bitef teatar.

Sinagoga Sukat Šalom sagrađena je izmedju 1924. и 1929. godine. Do 1941. godine objekata je bio u funkciji srpsko-jevrejske crkvene opštine Aškenskog obreda. Tokom nacističke okupacije Beograda sinagoga je pretvarena u javnu kuću, da bi joj posle rata bila vraćena stara funkcija, namenjena obema verskim kongregacijama beogradskih Jevreja.

Sinagoga je podignuta u duhu arhitekture akademizma, s preovladjujućim elementima neorenesanse i predstavlja važno kulturno-istorijsko svedočanstvo života jevrejske zajednice u Beogradu i Srbiji.

Prema odluci Vlade, spomenik kulture je i Kuća knjižara Marka Markovića u Ulici gospodara Jovana u Beogradu.

Kuća je sagrađena 1904. godine po projektu Jelisavete Načić.

Značajno je autorsko ostvarenje prve žene arhitekte u Srbiji i jedini sačuvani primer porodične kuće iz tematski raznolikog stvaralačkog opusa autorke.

Za spomenik kulture Vlada je proglasila i Termoelektranu "Snaga i svetlost" koja se nalazi u Ulici Dunavski kej u Beogradu. Izgrađena je od 1930. do 1932. godine prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela.

Vlada je donela odluke da za spomnik kulture u Pančevu proglasi Vodotoranj, zgradu Stare bolnice i Javno parno kupatilo, Binderovu kuću u Zemunu, Špilerovu kuću u Petrovaradinu i zgradu u Temerinskoj ulici 1 u Novom Sadu, koju je sagradio Lazar Dunđerski.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.