NavMenu

Kupovina preko "PayPal"-a do 50 EUR bez carine

Izvor: Beta Petak, 12.04.2013. 12:16
Komentari
Podeli

Uprava carina Srbije saopštila je danas da se zbog dolaska "PayPal"-a na tržište Srbije očekuje povećanje broja poštanskih pošiljaka i da je carinska služba spremna za dolazak tog servisa za slanje novca i plaćanje preko Interneta.

Kako se navodi u saopštenju, građani su oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina za pošiljku vrednosti do 50 EUR, ukoliko pošiljku šalje pravno lice, što je uglavnom slučaj u kupovini preko Interneta.

Ukoliko pošiljke dolaze od fizičkih lica, ne plaćaju se dažbine za vrednosti do 70 EUR.

Pošiljke veće tih vrednosti podležu naplati dažbina.

Uvozne dažbine na pošiljke koje građani primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10%, a na ocarinjenu vrednost obračunava se određenja stopa PDV-a (8% ili 20%).

Uprava carina naglašava da se za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine.

Roba koja se uvozi, odnosno naručuje može da stigne običnom pošiljkom - preko PTT službe ili brzom poštom preko firmi kakve su DHL, "Fedex", UPS".

Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom ona se carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10%.

Način dostave robe izbor je naručioca, a kako se dodaje, on se o tome verovatno izjašnjava u momentu porudžbine.

- Za građane Srbije i dalje je povoljnije da robu primaju putem obične pošte, s obzirom na to da su PTT usluge jeftinije od usluga brze pošte, pa su samim tim ukupni izdaci niži - navode u Upravi carine.

Carinski službenici osim navedene vrednosti, odnosno računa kao metode za utvrđivanje carinske vrednosti, koriste i druge metode poput upoređivanja vrednosti slične ili iste robe za šta konsultuju kataloge i Internet stranice.

Carinjenje pošiljki za fizička lica čija vrednost ne prelazi 3.000 EUR vrši u takozvanom skraćenom postupku, odnosno primenjuje se jedinstvena carinska stopa od 10%.

U slučaju da su pošiljke vrednije od tog iznosa ili kada ih naručuju pravna lica tada je obavezno podneti deklaraciju u pisanom obliku (JCI) i započeti postupak redovnog carinjenja, što podrazumeva da će se roba cariniti po stopi utvrđenoj Zakonom o carinskoj tarifi.

Uprava carina navodi i da za sada nije poznato da li će se limit za carinjenje poštanskih pošiljaka menjati u korist kupaca zbog početka rada "PayPal"-a i dodaje da je ta institucija izvršni ogran koji sprovodi važeće propise i da će ako limit bude povećan to odmah biti primenjeno u praksi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.