Izvor: Ekonometar | Petak, 12.04.2013.| 11:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Firme u pokretu - Niška "Vidija" izrađuje kioske za brzu hranu

Firma "Vidija" iz Niša postoji od 1989. godine i bavi se proizvodnjom teretnih platformi, liftova, obradom metala, izradom metalnih konstrukcija, sudopera, radnih stolova, šankova, tendi. Uređaji za dizanje i prenošenje tereta razne nosivosti, od 50 kilograma do dve tone, završavaju u gradovima širom Srbije. Vlasnica Dragica Andrejević ističe za "Ekonometar" da je "Vidija" radila za sve velike firme u Nišu i u Srbiji, uključujući i "Ideu". Poslednjih godina pravi teretne liftove i od prohroma, kao i svu ugostiteljsku opremu.

Pre godinu dana, Dragica i njeni saradnici došli su na ideju da naprave pokretnu trgovinu za brzu hranu sa ugrađenom kuhinjom i solarnim napajanjem preko panela na krovu. To je vrhunski srpski proizvod po evropskim standardima. Pokretni kiosk-trgovinska radnja ima desetak kvadrata korisnog prostora, izgrađen je od prohroma za prehrambenu industriju, ima "zeleno" napajanje, odnosno, preko panela koji su po čitavom krovu, sunčevu energiju pretvara u električnu koja obezbeđuje dovoljan napon za frižider, rashladnu vitrinu čiji motor ima malu potrošnju struje, osvetljenje i može da funkcioniše do tri dana bez sunca, po čemu je jedinstvena u svetu.

Pored frižidera, ova svojevrsna firma u pokretu ima WC, toplu vodu, gas za roštilj ili drugo grejno telo, vitrine, kao i ostale uređaje po želji naručioca. Potpuno je nezavisna od bilo koje gradske mreže i može da se postavi na livadu ili bilo gde u gradu gde vlasnik obezbedi potrebne komunalne dozvole.

– Interesovanje je veliko, i to uglavnom iz inostranstva. Naručuju nam po deset-dvadeset, ali mi ne možemo toliko da proizvedemo. Radimo u skučenim uslovima u radnji, u okviru kuće, i u manjem pogonu u Žitkovcu. Trenutno možemo da napravimo jednu do dve mesečno. Zbog toga nameravamo da zakupimo prostor i tu nam je potrebna pomoć grada, a kasnije, kada posao krene, nameravamo da kupimo plac i da izgradimo proizvodnu halu. Neke ponude u Nišu već postoje, ali su cene zakupa velike, pa razmišljamo i o prostoru van grada - kaže sagovornica "Ekonometra".

"Vidija" za sada ima tri stalna radnika, ali za većinu poslova angažuje podizvođače sa po desetak zaposlenih. Upošljava mašinskog inženjera, dva bravara, metalostrugara, elektroinstalatera, a na projektu pokretnih kiosaka i limara i stručnjaka za solarnu energiju. Ako proširi proizvodnju, zaposliće nove ljude i podizvođače.

Dragica ne mora da brine za stručnjake u oblasti mašinstva, ali i za naslednike firme. Stariji sin Ivan već je završio mašinski fakultet, a mlađi Vladimir je upisao četvrtu godinu na tom fakultetu i obojica već rade u firmi.

Teretne platforme

- Teretne platforme proizvodimo po sopstvenom projektu i jedinstvene su, jer ih niko ne pravi na taj način. Nemamo kvarova na liftovima i po dvadeset godina, iako su u stalnoj upotrebi. Jedino ako dođe do mehaničkog oštećenja, recimo ako ih udari viljuškar ili se roba zaglavi, ali to je zanemarljivo, kaže vlasnica "Vidije".

Ni šraf iz inostranstva

Jedinstvenu pokretnu radnju osmislili su, konstruisali i izgradili naši ljudi, uglavnom iz Niša. Dragan Matijević ističe da je celokupan projekat zasnovan na domaćoj pameti i domaćem materijalu. U njoj nema ni jednog uvoznog šrafa. Upola su jevtinije od, recimo, nemačkih. Zavisno od veličine i opreme, cene se kreću od 6.500 do 30.000 evra. On objašnjava da osnovica prikolice nije skupa, ali sve ostalo je od prohroma koji nije jevtin. To je najskuplja stavka u ovom proizvodu.

Od hot doga do picerije

Ove jedinstvene prikolice imaju višestruku namenu – za hot dog, palačinke, gril, roštilj za pečenje pilića, pilećih bataka i krilca, za pekarske proizvode, piceriju, sendviče, točenje piva...

- Ovo je najjevtiniji vid porodičnog biznisa. Potrebno je par kilograma brašna, kvasac, par kilograma viršli, nema mnogo filozofije i neplaćenih računa. Idealno za mali biznis. Ovo je profitabilna delatnost i sa ovim još niko nikada nije propao u Evropskoj uniji. Uvek ima posla, nema plaćanja lokala, a ako na nekom mestu nema posla, vi tih desetak kvadrata premestite tamo gde ga ima - ističe Dragica.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Ekonometar". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.