NavMenu

"Excel 2013" alat za interpretaciju poslovnih podataka

Izvor: eKapija Sreda, 10.04.2013. 12:51
Komentari
Podeli

(Foto: microsoft.com)

"Office 2013" treba da se ovih dana pojavi u prodaji. Partnerima je postao raspoloživ za preuzimanje još u decembru prošle godine, dok su korisnici koji su nabavili licence putem pretplatničkih ugovora mogli da ga preuzmu krajem januara. Jedna od njegovih najstarijih i najčešće korišćenih aplikacija je svakako "Microsoft Excel". Od svog početka on je zamišljen kao alat za proračune, interpretaciju i vizuelizaciju poslovnih podataka, a danas možemo reći da se može koristiti i kao okruženje za razvoj ozbiljnih izveštaja za podršku odlučivanju.

U nastavku ćemo spomenuti nekoliko njegovih novih funkcionalnosti koje će vam, ukoliko se bavite poslovnim analizama, značajno olakšati posao i omogućiti načine za analizu podataka koji su do sada bili dostupni samo kroz serverske BI platforme.

Najznačajnija novost koja se tiče "Excel 2013" i njegove uloge kao platforme za analizu podataka, je to da je "Power Pivot" postao njegov standardan dodatak. "Power Pivot" u pozadini koristi "iks velositi" (xVelocity), tehnologiju za optimizaciju i upravljanje podacima u memoriji (in-memory analysis engine). Njegovo jezgro čini Model podataka (Data Model), koji se koristi za preuzimanje i povezivanje podataka iz različitih izvora. To mogu biti tabele ili pogledi iz neke udaljene baze, tabele preuzete iz datoteka, Excel radne sveske ili podaci dobijeni putem SQL upita...

Primena ove tehnologije omogućava kompresiju podataka i njihovo smeštanje u RAM memoriju čime se postižu neuporedivo bolje performanse u odnosu na klasične pivot tabele. Pored brzine pri obradi podataka "Power Pivot", zahvaljujući kompresiji, omogućava i manipulaciju mnogo većim brojem podataka u odnosu na klasične pivot tabele kao i manje veličine Excel datoteka. U odnosu na klasičan pivot, uštede u potrošnji memorije su od 5-10 puta, a uštede u zauzetom prostoru na disku one mogu biti još veće.

Za kreiranje izraza "Power Pivot" se oslanja na Daks (DAX, Data Analysis Expressions) jezik čije funkcije omogućavaju kompleksne analize podataka koje do sada nisu bile moguće ili su bile ekstremno složene za implementaciju posredstvom standardnih Excel funkcija. Daks, iks velositi i model podataka, na kome je zasnovan "Power Pivot", su takođe deo i "Eskuel servera 2012" (SQL Server 2012) sistema za upravljanja bazom podataka čime se otvara mogućnost da modeli podataka razvijeni unutar "Excel 2013" datoteka pomoću "Power Pivot" budu prebačeni na serversku BI platoformu (SQL Server 2012 Analysis Service).

Uz klasične i nove Pivot tabele dolaze i novi slajseri (slicers). Slajseri su grafički objekti koji omogućavaju lakše filtriranje izveštaja izrađenih pomoću pivot tabela i pivot grafikona. Oni su postojali i verziji 2010, ali u novoj verziji su izmenjeni, a novost je i "vremenski slajser" (Timeline), koji omogućava filtriranje izveštaja odabirom neke godine, kvartala, meseca ili dana kao kriterijuma za prikaz filtriranih podataka.

Pivot tabele zasnovane na modelu podataka omogućavaju i eksplicitan prikaz filtriranih podataka, kao i grupisanje redova u skupove za izveštavanje ili pravljenje hijerarhijskih prikaza podataka, grupisanih prema klasifikacijama, proizvođačima, markama, nazivima artikala... Dobro izgrađeni modeli mogu se iskoristiti za pravljenje živopisnih izveštaja, primenom "Power Pivot" alata. Zasnovan na Silverlajt (Silverlight) tehnologiji, "Power Pivot" omogućava prevlačenje dimenzija u izveštaje, kao vrednosti, opisa ili filtera i kreiranje različitih tabela, tradicionalnih grafikona ili geografskih mapa (integracija sa "Bing" mapama).

(Foto: T33kid/shutterstock.com)

UPIS, ERP rešenje preduzeća IIB, već godinama unazad nudi više načina kako se podaci mogu izvesti u pivot tabele. U planu je razvoj novih izveštaja koji će kao podlogu imati model podataka, a korisnici rešenja iz UPIS familije proizvoda moći će i sami da se povežu sa bazom podataka i naprave željene izveštaje. Potrebno je samo da poseduju znanje o Daksu, kao i određenu dozu kreativnosti kako bi podaci mogli da "ožive" i prikažu istinitu sliku o poslovanju kao informacije.

(Napomena: autori teksta su Slavko Vujnović i Marko Radonjić, IIB)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Industrija

Otvoreno prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda

Prvo industrijsko biološko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu, čija je vrednost 5 mil EUR, otvoreno je u fabrici Smurfit Kappa doo. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić koja je otvorila ovo postrojenje u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, direktora Smurfit Kappa grupe za Evropu Saverija Majera i generalnog direktora Smurfit Kappa doo Milana Markovića, naglasila je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.