NavMenu

Za brend Srbija trebaju nam milioni

Izvor: 24 sata Utorak, 09.04.2013. 19:43
Komentari
Podeli

U ovom trenutku nijedan marketinški stručnjak ne može da izračuna koliko košta brend Srbija jer on trenutno, kako tvrde upućeni, i ne postoji.

Ipak neke procene govore da je za njegovo formiranje potrebno između 10 i 15 mil EUR.

Na građenje brenda Srbije utiče bukvalno sve: način na koji vodimo pregovore s Briselom, rezultati koje na međunarodnim turnirima postiže Đoković, kako se nosimo s nasleđem iz 90-ih, koliko smo dobri u privlačenju stranih investitora, kako vide naše ljude koji žive u inostranstvu , tvrdi Saša Veljković, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On kaže da je za formiranje brenda cele nacije u narednih nekoliko godina potrebno uložiti, grubo rečeno, između 10 i 15 mil EUR, i to samo za kreiranje prvih kampanja, osnivanje agencije koja bi se time bavila i istraživanje domaćih potencijala.

U ovom trenutku ne postoji nijedan državni organ koji se ozbiljnije bavi građenjem brenda Srbija. Jedino što je izvesno jeste da se priprema konkurs za izradu zaštitnog znaka Srbije, koji je samo vizuelni prikaz, pri čemu ne postoji konkretan plan kako se sistemski pozabaviti ovim pitanjem.

Branko Maričić, takođe profesor Ekonomskog fakulteta, kaže za "24 sata" da mi kao zemlja nemamo izgrađen imidž, ali i da je pitanje koliko u tome možemo da uspemo jer je veoma teško izboriti se sa svim predrasudama koje u svetu postoje o našoj zemlji još od ratova tokom devedesetih godina.

- Južna Afrika je imala Mendelu, koji je promenio brend cele Južne Afrike. Pitanje je da li mi imamo takvu političku ličnost? Novak je, na primer, trenutno najjači srpski brend. Međunarodni imidž je postigao i Kopaonik, a na toj listi bi mogli da se nađu i Đavolja varoš, Šarganska osmica, Mećavnik - kaže on.

Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije, kaže da je snaga brenda Srbija neprocenjiva i da se ona ogleda najpre u činjenici da je turizam jedna od privrednih grana koja iz godine u godinu beleži kontinuiran rast, stabilan i povećan devizni priliv, kao i povećanje stranih investicija.

Srbiji nije dovoljan Novak

Glavni brend Srbije je Novak Đoković, ali je Srbiji potrebno rebrendiranje - da bi bila privlačnijainvestitorima i prepoznatljiva u svetu, govorili su privrednici na nedavno održanom Kopaonik biznis forumu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.