Izvor: Tanjug | Subota, 06.04.2013.| 10:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jagoda postala hit u Pocerini - Zasadi od 2010. godine uvećani sa 150 na 600 hektara

(Foto: b)

Površine zasađene jagodom, prema podacima šabačke Direkcije za poljoprivredu, na teritoriji tog grada tokom protekle tri godine povećane su sa 150 na 600 hektara.

Jagoda se u tom regionu gaji na 450 hektara sa folijom, a 150 hektara je zasađeno bez zaštitne folije.

Direktor te direkcije Predrag Srdanović objasnio je da je jagoda postala hit nakon odluke grada da sufinansira izgradnju bunara za navodnjavanje parcela.

- Za protekle tri godine u pocerskim selima je u 174 bunara uloženo 201.000 EUR i taj projekat se nastavlja i ove godine. Voda je uslov za intenzivnu proizvodnju jagode, a mi imamo parcele od 20 ari do tri hektara - rekao je Srdanović.

On je naveo da je investicija u hektar zasada jagode, koja obuhvata bunar, sisteme za navodnjavanje, sadnice i foliju, oko 10.000 EUR i da se isplati u prvoj godini roda te dvogodišnje biljke.

- Moramo reći i da je rod jagode na foliji od 20 do 30 tona po hektaru a bez folije do osam tona. Jagoda je prošle godine prodavana na njivi po 150-170 dinara za kilogram i lako je napraviti račun, ali treba znati da je to najteži poljoprivredni rad jer se sve obavlja ručno i sa motikom - pojasnio je Srdanović.

Zbog velika zainteresovanosti poljoprivrednika u reonu Šapca za proizvodnju jagodičastog voća taj grad je počeo sa proizvodnjom hladnjače i centra za doradu i distribuciju.

Projekta je vredan oko 20 mil EUR, a hladnjača će imati kapacitet 2.000 tona.

Trenutno se jagode skladište u pet hladnjača ukupnog kapaciteta 10 tona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.