NavMenu

2005, Radomir Naumov, Ministar rudarstva i energetike Republke Srbije

Izvor: Politika Utorak, 19.04.2005. 15:10
Komentari
Podeli

Radomir Naumov


Srbija je postala izvoznik energije, kaže ministar rudarstva i energetike

Radomir Naumov, ministar rudarstva i enegetike Srbije, protekle nedeljeje predstavio prvu srpsku Strategiju razvoja energetike do 2015. godine, koja ima za cilj očuvanje domaće energetike kao nacionalnog resursa.

„Predložena Strategija razvoja nije Sveto pismo. Ona je zasnovana na trenutnim vizijama koje se mogu menjati. To je kvalitetan dokument, u čijoj su izradi učestvovali domaći i strani stručnjaci koja su validno procenili aktuelne energetske potrebe i mogućnosti zemlja", objasnio je.

Naumov je najavio i konkretne akcije povezivanja energetskih postrojenja, kao što je izgradnja gasovoda između Bugarske i Srbije i naftovoda čija će trasa polaziti iz rumunske luke Konstanca i završavaće u Trstu, a sada ide od naftnog terminala u Omišlju na ostrvu Krk do rafinerije u Pančevu.

Ovih dana ministar je obelodanio da je 2004. godina bila najbolja u proteklih 15 godina u tom sektoru. Bilo je dovoljno svih energenata, nije bilo afera, nikada pouzdainje nije funkcioinsao sietem i Srbija je, od značajnog uvoznika, u prošloj godini prvi put postala izvoznik energije.

Radikali su rekli i da za ovim ministrom „ima repova".

Osvrćući se na njihove optužbe da „mafijaško-kumovske veze" u EPS-u i NIS-u opstaju i da aktuelna politička vlast toleriše njihove kriminalne radnje, on je podvukao da nikada nije upoznao nijednog od kumova i da za vreme njegovog mandata niko nije vršio pritisak na njega.

Radomir Naumov, po nacionaliosti Srbin, a po verskoj opredeljenosti pravoslavac, slavi Svetog Nikolu, od oca Milovana, pravinka, i majke Dare, učiteljice, rođen je 12. maja 1946. godine u Čoki.

Otac mu je pre rata bio sreski načelnik. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zrenjaninu. U februaru 1969. godine diplomirao je, sa 22 godine, na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odsek enegetike. Iste godine zaposlio se na Elektrotehinčkom institutu „Nikola Tesla", u kome je radio 35 godina, sve do marta 2004. godine kada je postao ministar rudarstva i energetike.

Objavio je preko 60 stručnih radova.
Govori nemački i engleski.
Predsednik je „Jugocigre" od 2001. godine.
Potpredsednik je Društva za širenje naučinh saznanja „Nikola Tesla" od 1993. godine.

Bio je predsednik Upravnog odbora „Elektroprivrede Srbije" i predsednik Upravnog odbora „Beogradskih elektrana", ali nije sebi uveo grejanje. Greje se na ugalj.

Član je Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije od njenog osnivanja.

Pet godina je bio predsedink opštinskog odbora DSS-a Palilule. Dve godine predsednik Glavnog odbora beogradskog DSS-a. Bioje i član gradske vlade i narodni poslanik.

U Zrenjaninu je završio je i srednju muzičku školu, odsek klavir, ali u „Diksilend" sastavu je svirao trombon.
Sugrađani svake nedelje mogu da ga vide i čuju u crkvi Svetog Marka, gde peva u horu „Despot Stefan Lazarević".
Sluša ozbiljnu muziku, posebno našu staru duhovnu muziku i džez.

Aktivno je igrao košarku kada je „Proleter" iz Zrenjanina bio u Prvoj ligi.

Redovno posti.

Voli da popije jednu viljamovku pre ručka i čašu vina uz ručak. Vozi „zastavu 101".

Živi u Beogradu, u staroj Profesorskoj koloniji, u stanu od 71 metara kvadratnih, koji je njegova supruga nasledila od oca.

Oženjen je Marijom, službeincom. Imaju kćerku Milicu, rođenu 1975, arheologa, i sina Rastka, rođenog 1978. godine, koji je apsolvent na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.