NavMenu

Kapetan Henrik Angel - Norvežanin koji je učio Crnogorce i Srbe da skijaju

Izvor: eKapija Utorak, 02.04.2013. 11:41
Komentari
Podeli

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag, organizovao je u sredu (27. mart 2013. godine) veče posvećeno Norvežaninu Henriku Angelu (1861-1922), njegovim putovanjima po Balkanu, putopisima i pričama kako je ljude sa ovih prostora naučio nordijskom skijanju.

Henrik August Angel, rođen 1861. godine u mestu Luster, umro je 1922. godine. Bio je norveški kapetan, koji je u Crnu Goru prvi put došao 1893. godine na poziv Knjaza Nikole da obučava skijanju vojsku i civile iz vojnih, praktičnih i sportskih razloga. Sa njim su u Crnu Goru došle prve skije, tako da time Crna Gora i cetinjske padine u podnožju Lovćena postaju kolevka skijaškog sporta na Balkanu. Zadivljen crnogorskom borbom za svoju samostalnost napisao je dve knjige o Crnogorcima: "Kroz Crnu Goru na skijama" 1895. i "Sinovi crnih gora" 1896. godine.

Knjigu "Kroz Crnu Goru na skijama" je posvetio norveškoj mladeži, kao primer kako se treba boriti za nezavisnost svoje zemlje. Tekst ove knjige je nekoliko decenija bio omiljeno štivo norveške omladine, i informacije dobijene čitanjem ove knjige bile su njihovo prvo saznanje o jednoj dalekoj zemlji, koje su je i približile norveškom narodu. Godine 1902. napisao je i treću knjigu o Crnogorcima "Odvažan narod", a 1914. godine, nakon druge posete Crnoj Gori, tada već pukovnik, napisao je i četvrtu knjigu "Mali narod u borbi za opstanak".

Avanturista i sportista Kapetan Angel, 10 godina nakon puta za Crnu Goru je ponovo krenuo na jug sa skijama preko ramena da neki novi narod zainteresuje za skijaški sport. Francusku vojsku 1903. godine obučavao je skijanju u mestu Brijanson. Slobodne dane Angel je koristio da planinari po Visokim Alpima. Pokukusao je da bude i prvi čovek koji će u zimskom periodu osvojiti Mon Blan. Sportski duh vodio ga je na biciklu od Norveške, preko Alpa, do Francuske i Italije i nazad.

Nordijsko skijanje na Zlatiboru

Na skupu u Ambasadi Norveške u Beogradu govorio je i Miloš Glišović, predsednik Upravnog odbora i jedan od bivših takmičara SK Zlatibor. On je govorio o skijanju na Zlatiboru, rezultatima SK Zlatibor, kao i o uloženim naporima za unapređenje i popularizaciju nordisjkog skijanja.

- Sa Opštinom Čajetina i predstavnicima srodnih sportova pravimo planove za očuvanje i uređenje nordijskog centra Tić polje kao multifunkcionalnog sportskog centra na otvorenom u zimskom i letnjem periodu. Tić polje je prostor koji je po regulacionom planu naseljenog mesta Zlatibor opredeljen za sportske sadržaje. Spoj turističkih kapaciteta Zlatibora i sportskih sadržaja ima velike potencijale i pruža sigurnost u realizaciji.

Radionica KRUG svojim aktivnostima daje promotivnu i organizacionu podršku smučarskom klubu SK Zlatibor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.