NavMenu

Ajvar "bakina tajna" osvojio Japance - Kompanija "Foodland" u 2013. očekuje izvoz vredan 6 mil EUR

Izvor: eKapija Nedelja, 31.03.2013. 21:07
Komentari
Podeli

Tajnu uspeha "bakine tajne" u dalekom Japanu i egzotičnoj Australiji, otkriće vam lako jedna jedina kašičica. Teglice sa najfinijim đakonijama davno su očarale domaće gurmane, a sa Kopaonika danas putuju u čak 25 zemalja.

Kompanija "Foodland" u ovoj godini planira izvoz od 6 mil EUR, što je povećanje od 50% u odnosu na 2012, najavio je nedavno direktor Vaso Lekić. Taj rast, ali i širenje asortimana u izvozu, omogućiće im nova fabrika, vredna 3,5 mil EUR, koju su u oktobru otvorili u Igrošu kod Brusa.

Godišnji kapaciteti prerade voća i povrća uvećani su tako sa 2.800 tona na 6.100 tona, dok je u planu širenje kapaciteta i do 10.000 tona. Izgradnjom nove fabrike objedinjen je proces proizvodnje od ulaza sirovine do gotovog proizvoda, a zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu tehnologa, kako bi se odgovorilo na potrebe sve zahtevnijih potrošača širom sveta, proces proizvodnje je i inoviran.

"Foodland" fabrika organske hrane ušla je u najuži krug za ovogodišnju nagradu za investiciju godine – "Aurea 2013".

Stalan rast izvoza

Kompanija "Foodland" je najveći proizvođač zdrave i organske hrane u Srbiji. U njihovoj fabrici krčka se ajvar, pekmez, džem, sokovi, slatka... Hrana se priprema po tradicionalnoj recepturi, od više od 50 vrsta domaćeg voća i povrća koje je ručno brano, uglavnom pod obroncima Kopaonika i u obližnjem kraju Vlasine i Golije.

Nataša Bojanić i direktor "eKapije" Zdravko LončarNataša Bojanić i direktor "eKapije" Zdravko Lončar

Direktorka marketinga kompanije "Foodland", Nataša Bojanić, kaže za "eKapiju" da je u prošloj godini 30% proizvodnje išlo u izvoz, a da u 2013. očekuju da taj udeo dostigne 40%.

- Najvažnije je da izvoz beleži kontuniran rast, pa tako verujemo da će sledeće godine odnos Srbija-inostranstvo biti 50:50 – kaže naša sagovornica.

Ona objašnjava da će kompanija u budućnosti raditi i na osvajanju novih tržišta, te da se svakoj zemlji mora pristupiti na specifičan način.

- Potrebno je da stranim kupcima, koji se, naravno, razlikuju u svakoj državi, približite svoj proizvod. Zasad nam je to uvek uspevalo, a očekujemo da će tako biti i u budućnosti.

Nataša Bojanić otkrila nam je koji čuveni srpskih specijaliteta najbolje prolazi na Dalekom istoku.

- Japanci najviše kupuju ajvar, koji jedu sa rižom.

"Foodland" sada ima 180 zaposlenih, ali je izuzetno značajno i to što zapošljavaju više od 200 sezonskih radnika svake godine. Sarađuju sa lokalnim kooperantima, pa tako pomažu razvoj ruralne zajednice.

Naša sagovornica potvrdila je da kompanija planira da u budućnosti podigne i sopstvene zasade organskog voća i povrća, jer je "segment hrane privredna grana koja stalno raste".

Kompanija "Foodland" prošle godine ostvarila je promet od 11,2 mil EUR, a plan za ovu godinu je 13 mil EUR.

Brendovi

Najjači brend "Foodland"-a je "bakina tajna", a njen podbrend – "organica", biće lansiran na tržište u aprilu. "Organica" je linija zdrave, organske, tradicionalne hrane od autohtonih sorti iz Srbije.

Drugi brend je "amfisa", koji obuhvata mediteranske specijalitete.

Najvažnija izvozna tržišta "Foodland"-a su Rusija, Australija, Japan i SAD.

"Aurea 2013"

- Velika nam je čast što smo ušli u samo finale za prestižno priznanje kao što je "Aurea". Ovakvi događaji pokazuju koliko je biznis u Srbiji kreativan i koliko ima ideja. Svako od nas ima potencijala za napredovanje, samo ga treba pronaći – kaže Nataša Bojanić.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.