NavMenu

Beograd sedište Regionalne organizacije transporta?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 28.03.2013. 17:41
Komentari
Podeli

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i predstavnici Transportne opservatorije za Jugoističnu Evropu (SEETO) pokrenuli su inicijativu da se Beograd kandiduje za novo sedište Regionalne organizacije transporta, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Transport bez granica u regionu je prioritet na kojem će zajednički inisistirati Ministrastvo saobraćaja i sve članice SEETO, kako bi se obezbedilo funkcionalno obavljanje saobraćaja, zaključak je sastanka u Vladi Srbije.

Mrkonjić je razgovarao s delegacijom Regionalne organizacije transporta o planovima za razvoj osnovne transportne mreže, koju čine predstavnici iz Srbije, Hrvatske, Albanije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu uradiće se kompletna revizija transporta, kao osnovni preduslov za stvaranje perspektive da se kompletan region poveže na najefikasniji način.

To podrazumeva unapređivanje i usklađivanje regionalne transportne politike i tehničkih standarda, održavanje koordinacije i komunikacionih mreža, kao i integraciju u okviru transevropske mreže.

Predstavnik Srbije u toj regionalnoj organizaciji, Nenad Nikolić, rekao je da je neophodno sačiniti listu prioriteta, pri čemu je svaka zemlja članica asocijacije dužna da predloži prioritetne poslove, da bi se kasnije kompletna dokumentacija dostavila međunarodnim bankarskim institucijama radi kreditiranja budućih projekata.

Jedan od važnih zadataka je i usalgašavanje zakonskih normativa i propisa i stvaranje novog menadžmenta, što će doprineti objedinjavanju aktivnosti i doprineti da se eliminišu mnogobrojna uska saobraćajna grla koja stvaraju probleme, pogotovo na graničnim prelazima.

Regionalna organizacija transporta stacionirana je u Beogradu od 2004. godine i očekuje se da ubrzo, posle potpisivanja Ugovora o transportnoj zajednici sa Evropskom unijom, dobije status transportne zajednice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.