Izvor: Beta | Utorak, 26.03.2013.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

LJAJIĆ: Nema posebnih uslova za Srbiju oko članstva u STO

Rasim Ljajić

Srbiji niko ne postavlja nikakve nove zahteve koje nisu morale da ispune ostale članice Svetske trgovinske organizacije (STO), izjavio je danas ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomuniakcija Rasim Ljajić.

On je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na konferenciji o razmeni iskustava Rusije i Crne Gore u procesu pristupanja STO, kazao da se proces pristupanja bilo koje zemlje STO odvija po tačno utvrđenim i poznatim pravilima.

- Nema posebnih pravila za Srbiju i potpuno je jasno, ili želimo da prihvatimo pravila koja tamo važe ili ne - naglasio je Ljajić.

Prema njegovim ocenama, Srbija će sigurno za 10 do 15 godina postati članica STO, jer joj je tamo mesto, ali ne sme da dozvoli da izgubi te godine.

Ljajić je dodao da se od Srbije ne traži da omogući proizvodnju genetski modifikovanie hrane (GMO), već samo da izmeni odredbe zakona koje se odnose na promet te hrane i da je dozvoljeno, kao i ostalim zemljama, da to pitanje reši u skladu sa sopstvenim interesima.

Ljajić je istakao i da je interes Srbije da bude deo STO, jer je to garancija stabilnosti i predvidivosti ekonomskog sistema.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.