Izvor: Ekonomist magazin | Utorak, 19.09.2006.| 04:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

(Ekonomist) Roland Berger Strategy Consultants stiže u Srbiju

Nemačka konsultantska kuća koja već šest godina sarađuje sa nekim od najvećih firmi u Srbiji namerava da otvori i svoju poslovnicu u Beogradu

Onog trenutka kad na tržište Srbije uđu lanci supermarketa iz prehrambene industrije, poput Metroa ili Tesco-a, konkurencija će za domaće trgovce postati neizdrživa. Da bi opstali i nastavili da nešto znače na domaćem ili regionalnom tržištu, srpske firme bi, između ostalog, trebalo da potraže pomoć konsultanata. Ako je moguće, onih koji su radili baš za te velike svetske firme. Zbog toga na ruku ide interesovanje nemačke konsultantske kuće Roland Berger (www.rolandberger.de) da otvori svoju kancelariju u Beogradu. Iako još nije fizički u Srbiji, ta firma sarađivala je sa nekim od najvećih domaćih privatnika, kao i sa nekim stranim firmama koje su ušle na srpsko tržište.

Upravo na polju strateškog savetovanja, kojim je pre šest godina započela svoje poslovanje u Srbiji, firma Roland Berger pozicionirana je među četiri najveće konsultantske kuće na svetu. Ostale tri su iz Amerike. Firma koju je Roland Berger sa samo jednim saradnikom osnovao 1967. ubrzo je prevazišla marketinški konsalting, kao prvobitni fokus kompanije. Počela je da se bavi menadžmentom zasnovanim na partnerstvu sa klijentima.

„Često samoinicijativno radimo projekte, pa ih nudimo klijentima uz koje ostajemo u vrućoj fazi implementacije. Primena novog koncepta traje od 12 do 24 meseca kad se radi o državnoj firmi. Sa privatnim kompanijama se priča odvija brže. Da posao odrađujemo efikasno dokazuje činjenica da je 78 sadašnjih klijenata Roland Bergera ranije već koristilo naše usluge“, kaže za Ekonomist Vladimir Preveden, direktor zagrebačke kancelarije te firme. (http://www.rolandberger.com/countries/en/html/72-offices_zagreb.html)

Ivan Šimek (Foto: b)
(Vladimir Preveden)

Danas, više od 1.700 zaposlenih izrađuje ili primenjuje projekte na temu gde i kako širiti biznis, gde prodavati, kako preuzeti firmu, kako je reorganizovati, povećati efikasnost ili kad je potrebno izvesti duboko prestrukturiranje.

„Na polju restrukturiranja smo najbolja svetska konsultantska firma“, tvrdi Vladimir Preveden.
„Restrukturirali smo veliki deo istočnonemačke privrede posle spajanja, radili najveće restrukturiranja u Evropi, poput Dresdner banke ili Karštad Kvele, Kirh Media“, pojašnjava Preveden, naglašavajući da se kompanija prilikom restrukturiranja trudi da sve viškove radne snage prezaposli na neka druga radna mesta.

Upravo zbog toga što znaju da obezbede nova radna mesta stručnjaci Roland Bergera dragoceni su i vladama za koje rade u svih 25 zemalja u kojima imaju svoje kancelarije.

Savetima do EU
Trenutno su za konsultante iz Roland Bergera najinteresantnija tržišta Kine i jugoistočne Evrope. Kako se zemlje regiona u kome je Srbija približavaju EU, one imaju problem prilagođavanja evropskom zakonodavstvu i načinu poslovanja, pa su stručni saveti sve traženiji. Zato hrvatska poslovnica, kao prva u ovom regionu ima i najbrži rast u kompaniji.


Ivan Šimek, saradnik Roland Bergera, kaže da je Srbija, sa 900 hiljada penzionera i 1,8 miliona zaposlenih, skupa, ali i zemlja sa velikim potencijalom za rast.

Ivan Šimek (Foto: b)

„To nam uz novi zakon o stečaju, povoljne poreske stope, odnosno nastojanje vlade da stvori povoljnu preduzetničku klimu, daje mogućnost akcije“.

Kao primer izazova u Srbiji navodi se automobilska industrija – kako je učiniti profitabilnom, napraviti dobar klaster i zaposliti još pet hiljada ljudi. „Na ovakvim projektima radili bi timovi, sastavljeni od stručnjaka iz svih poslovnica, koji najbolje poznaju određenu oblast. Roland Berger je radio za Fiat, ali i za nemačku i austrijsku automobilsku industriju tako da bi se menadžeri koji su te poslove obavili posvetili i Zastavi“, objašnjava Vladimir Preveden, ističući da su se hrvatski menadžeri za sada etabilirali u oblasti turizma i sada širom sveta rade na projektima iz te oblasti.


Dijapazon poslova je dovoljno širok da predstavnici minhenske firme ne smatraju da može postojati ozbiljna konkurencija. Sve i da se na noge dignu sve posrnule firme, neće prestati tražnja za uslugama stručnih konsultanata. Na zapadu danas svaka uspešna firma ima stalni tim savetnika za određene teme, što bi u Srbiji tek trebalo da zaživi. Kancelarija u Beogradu biće otvorena kad potražnja postane kontinuirana. Jer praksa je da se nakon jednog ili dva velika projekta firma i fizički stacionira u određenoj zemlji. Vladimir Preveden očekuje da će do toga doći već sledeće godine.

poziv na pretplatu na

Ivan Šimek (Foto: b)
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.