NavMenu

(Ekonomist) Dragan Jovanović, direktor Čačanske banke - Prodaja za četiri godine

Izvor: Ekonomist magazin Utorak, 19.09.2006. 04:03
Komentari
Podeli

(Dragan Jovanović)

EBRD zajedno sa državom poseduje 68 odsto vlasništva, a po isteku tri ili četiri godine, pristupiće se konačnoj privatizaciji i prodaji Čačanske banke strateškom partneru

Evropska banka za obnovu i razvoj dokapitalizovala je Čačansku banku (simbol na berzi CCBN), i postala vlasnik četvrtine kapitala te institucije, koji je time porastao na 1,7 milijardi dinara. To strateško partnerstvo, ističe u razgovoru za magazin Ekonomist generalni direktor Dragan Jovanović, omogućava Banci mnogo lakši pristup novcu inostranih finansijskih institucija, a time i širenje na tržištu Srbije, na kom je Čačanska banka već stekla imidž banke čiju primarnu ciljnu grupu čine mala i srednja preduzeća.

“Naš cilj je da se tržišno pozicioniramo na području centralne i zapadne Srbije, a u nekoj perspektivi i u regionu istočne Srbije. U naredne tri godine Čačanska banka treba da preraste u instituciju organizovanu na principima modernih evropskih banaka, što će povećati i konkurentnost i doprineti razvoju svih ostalih perfomansi”.

Čačanska banka je za prvih šest meseci 2006 godine ostvarila dobit od 121,5 miliona dinara. Bilansna aktiva banke je porasla za 24 odsto u odnosu na 31. decembar prošle godine, i iznosi 4,4 milijarde dinara. Jovanović kaže da je plan da banka ovu godinu završi sa 240 miliona dinara dobiti.

“Naša ciljna grupa su mala i srednja preduzeća. To znači da ćemo nastaviti da ih kreditiramo, ne samo iz kreditne linije koju je dosad preko nas plasirala EBRD, već i iz kreditne linije Evropske agencije za rekonstrukciju koja je sada prešla u Fond revolving kredita Narodne banke Srbije iz koje je Čačanska banka odobrila više od sedam miliona evra kredita u prethodne tri godine. “Naravno, i sredstva ostvarena dokapitalizacijom, koja nisu mala, najvećim delom ćemo usmeriti za kreditiranje te grupe klijenata. Osim kreditiranja malih i srednjih preduzeća, banka će kreditirati i druga privredna preduzeća i preduzetnike”, kaže on.

Jovanović dodaje da je ulazak EBRD-a među vlasnike banke, samo ”prvi korak ka potpunoj privatizaciji Čačanske banke”.

“EBRD zajedno sa državom poseduje 68 odsto vlasništva, a po isteku tri ili četiri godine, pristupiće se konačnoj privatizaciji i prodaji Čačanske banke strateškom partneru. Pretpostavljam da će tada i EBRD i država prodati svoje akcije. Drugim rečima do tada ne postoji mogućnost, niti se razmišljalo o još nekom velikom investitoru. Za nas je svakako značajno da u strukturi akcijskog kapitala pored EBRD postoje i drugi inostrani investitori, a to su investicioni fondovi koji su akcije kupovali na Beogradskoj berzi, koji doduše još ne pokazuju interesovanje da upravljaju bankom. Pa tako jedan inostrani investicioni fond poseduje oko šest odsto akcijskog kapitala, dok ostali poseduju do tri odsto učešća u ukupnom akcijskom kapitalu”, kaže Jovanović.

Odnos prihoda od naknada i kamata Čačanske banke je 70 prema 30 odsto u korist prihoda od kamata. Jovanović kaže da je realno očekivati da se taj disparitet smanji pre svega zahvaljujući rastu obima posla. „Srbija je zemlja visokog poslovnog rizika što se direktno odražava na visinu kamatnih stopa. Da bi došlo do njihovog pada moramo pre svega postati stabilno finansijsko tržište, a to podrazumeva redovno servisiranje kredita i svih drugih obaveza. Naravno, potrebno je i da se snizi stopa obavezne rezerve.”

Rezultati

U prvih šest meseci ove godine odobreno je ukupno 2,4 milijarde dinara kredita od kojih se na kredite sa rokom od otplate do jedne godine odnosi 1,9 milijardi dinara. U istom periodu eskontovano je 33,9 miliona dinara hartija od vrednosti. U ukupnoj aktivi kratkoročna aktiva je zastupljena 58,55 odsto, a dugoročna sa 41,45 odsto. Izdvajanja po osnovu obavezne rezerve povećana su za 151 milion dinara u odnosu na kraj prošle godine i iznose 583,3 miliona dinara. Banka je u ovom periodu vršila garantovanja po svim osnovima u ukupnom iznosu od oko milijardu dinara. Dugoročni plasmani privredi iznose 1,3 milijarde dinara, a plasmani stanovništvu 239,2 miliona dinara. Banka je ukupno izdala 12.300 platnih i kreditnih Dina Card, Visa Classic i Visa Business kartica.

poziv na pretplatu na

na www.ekonomist.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.