Izvor: eKapija | Petak, 22.03.2013.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Povezivanje istraživača u regionu - U Beogradu održana međunarodna konferencija povodom stvaranja baze naučnih podataka

(Foto: b)

Svako ko je objavio bar jedan naučni rad, zna koliko se teško dolazi do podataka, rekao je direktor Instituta ekonomskih nauka (IEN) Dejan Erić, na otvaranju međunarodne konferencije o ostvaranju baze naučnih podataka.

Stvaranje takve baze podataka jeste deo projekta SERSCIDA, projekta Evropske unije iz programa FP7. Domaćin konferencije je Institut ekonomskih nauka, kuća "otvorenih vrata", kako kaže njen direktor. Partneri SERSCIDA projekta su Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, Swiss Foundation for Research in Social Sciences, The UK Data Archives of the University of Essex, Swedish National Data Service of the University of Goteborg, Arhiv družboslovnih podatkov, Univerza v Ljubljani Slovenija i Filozofski fakultet u Zagrebu, Hrvatska.

SERSCIDA je zamišljena kao strateški projekat za podršku saradnji i razmeni znanja između zemalja Evropske unije koje su uključene u rad Saveta evropskih arhiva podataka u društvenim naukama i zemalja zapadnog Balkana u oblasti arhiviranja istraživačkih podataka iz društvenih nauka. Projekat je usmeren na primenu informaciono komunikacionih tehnologija u svrhu unapređenja naučnog istraživanja u društvenim naukama, kao i razmene podataka i informacija.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prof. dr Žarko Obradović u uvodnom obraćanju je ukazao na značaj donošenja strateških i operativnih odluka zasnovanih na ažurnim, relevantnim i dostupnim primarnim podacima, posebno ističući značaj baza podataka u društvenim naukama i dao punu podršku nadležnog ministarstva za realizaciju SERSCIDA projekta.

(Foto: b)

- Ne smemo dozvoliti da propadnu podaci koji su zahtevali veliki rad, ali i veliku sumu novca – napomenuo je srpski ministar prosvete.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, prof. dr Jasmin Komić i zamenik ministra obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine gospodin Jasmin Branković su ispred Bosne i Hercegovine podržali projekat SERSCIDA i ukazali na strateški značaj kreiranja arhiva društvenih podataka u zemljama u regionu. Direktor centra za ljudska prava gospodin Saša Madacki ukratko je ukazao na najvažnije aspekte ovog projekta. Uvodnu sesiju zatvorio je izvršni direktor German Data Forum, dr Denis Huschka predavanjem po pozivu o značaju arhiviranja podataka u društvenim naukama i praktičnim problemima u funkcionisanju digitalnih arhiva.

Huska je posebno napomenuo da je osim arhiviranja, veoma važna i zaštita podataka dobijena naučnim istraživanjima. Nemoguće je takve podatke, bez prethodnog organizovanja i klasifikovanja, samo staviti na Internet. Takođe, direktor German Data Forum rekao je i da čuvanje podataka na usb ili disku nije dugoročno rešenje, zbog čega je stvaranje jedinstvene baze neophodno.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.