Izvor: Tanjug | Četvrtak, 21.03.2013.| 15:26

Primena Zakona o javnim nabavkama od 1. aprila

Zakon o javnim nabavkama počeće da se primenjuje 1. aprila, taj pravni akt je dobro urađen, ali je najznačajnija njegova primena, izjavio je danas direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

- Nemamo preciznu računicu kolike će uštede doneti taj zakon, ali što bude bolja njegova primena efekti, koji se ogledaju u ekonomičnom trošenju novca poreskih obveznika, biće veći - rekao je Jovanović Tanjugu.

On je, na konferenciji "Javne nabavke - predstavljanje evropskog modela obuke", ukazao da treba ojačati kapacitete službe i uprave za javne nabavke kako bi bila što efikasnija primena Zakona o javnim nabavkama.

Ulaganje u javne nabavke u razvijenom svetu se posmatra kao neka vrsta investicije koja se višestruko vraća, jer na jedan dinar uložen u unapređenje sistema tih nabavki dobija se četri do pet dinara ušteda ili boljih efekata, objasnio je Jovanović.

- Već imamo 1.500 sertifikovanih službenika za javne nabavke i prednjačimo u regionu, ali je ključno da nastavimo da unapređujemo kapacitete kako bi mogao kvalitetno da se primenjuje Zakon o javnim nabavka, koji je dosta kompleksniji od prethodnog - naveo je on.

Šef sekcije za evropske integracije i ekonomska pitanja u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Frek Janmat, istakao je da je usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama važan korak u procesu evropskih integracija Srbije.

On je upozorio da je situacija u Srbiji u toj oblasti bila prilično zabrinjavajuća, jer je opadao broj ponuđača, prošle godine na svega dva do tri, što je loše zbog konkurencije.

- Bila je prisutna i velika primena hitnih postupaka umesto otvorenih, kao i brojne nepravilnosti - kazao je Janmat.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.