Izvor: Novosti | Četvrtak, 21.03.2013.| 08:39

Američki "Freeport McMoran" i kanadski "Reservoir Mineral" traže bakar i na dva lokaliteta u okolini Zaječara

Američka kompanija "Freeport McMoran", jedna od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu, i kanadski "Reservoir Mineral", koji su, po prvim podacima, pronašli najbogatije ležište bakra još od 1902. godine, istraživaće, u potrazi za zlatom i crvenim metalom i dva lokaliteta u okolini Zaječara - saznaju "Novosti".

- "Reservoir Mineral" sada istražuje, kako samostalno, tako i sa "Freeport"-om, 535 kvadratnih kilometara u Timočkoj Krajini - kaže dr Sajmon Ingram, predsednik i generalni direktor kanadske kompanije.

- Imamo sve razloge da verujemo da ovo područje u sebi krije svetsku klasu rude bakra i zlata.

Ingram je istakao da će se geološka istraživanja obavljati u okolini zaječarskog sela Nikoličevo i Kraljevici, gde postoje veliki izgledi za pronalazak bogatih ležišta bakra i zlata.

Ove kompanije su, kod borskog aerodroma, nedaleko od sela Nikoličevo, u pojasu širokom 160 metara, na dubini od 461 do 621 metra, do sada pronašle ležište sa 10,16%bakra u rudi. Na drugom lokalitetu, otkrili su, na dubini od 584 do 684 metra, ležište sa 4,31 procenat crvenog metala.

Kako tvrde stručnjaci, ležišta sa jedan odsto bakra, uz uslov da ga prate odgovarajuće količine rude, smatraju se izuzetno profitabilnim. Da bi se stekla potpuna slika o tome šta su Amerikanci otkrili, najbolje svedoči podatak da se u rudnicima crvenog metala u Boru i Majdanpeku eksploatiše ruda koja u sebi ima najviše do 0,4% bakra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.