Izvor: Mondo | Ponedeljak, 18.03.2013.| 14:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ko želi priručnik za spuštanje na Mesec?

Legendarni američki astonaut Edvin (Baz) Oldrin staviće na prodaju beleške sa uputstvima koja su korišćena za vreme prvog spuštanja na Mesec 1969. godine.

Na licitaciji, koju će 25. marta u Njujorku organizovati aukcijska kuća "Bonams", naćiće se i beleške koje je Oldrin hronološki zapisivao sekundu po sekundu dok se modul približavao mesečevoj površini a, iz njih se može videti da su prve reči izgovorene po sletanju na Mesec bile "kontaktna svetla" kojim je Oldrin potvrdio prizemljenje.

Priručnik sa navigacionim uputstvima sadrži i kompjuterske procedure koje su astronauti morali da isprate kako bi se bezbedno vratili na Zemlju kao i manevre u slučaju hitne situacije.

Oldrin je odlučio da proda priručnik nakon što su prošlogodišnjom izmenom zakona astronauti misije "Apolo" dobili vlasništvo nad predmetima koje su zadržali sa svog svemirskog putovanja.

U aukcijskoj kući "Bonams" očekuju da Oldrinov priručnik dostigne vrednost od oko 100.000 USD.

"Apolo 11" bila je prva misija sa zadatkom da spusti ljude na Mesečevu površinu, peta misija u okviru "Apolo" programa sa ljudskom posadom i treća sa ljudskom posadom koja je letela prema Mesecu.

Lansiranje sa tročlanom posadom koju su činili Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins obavljeno je 16. jula 1969, a 21. jula 1969, u 2:56 po univerzalnom vremenu, Nil Armstrong je postao prvi čovek koji je zakoračio na Mesec, a ubrzo mu se pridružio i Edvin (Baz) Oldrin.

Za to vreme Majkl Kolins je bio u orbiti oko Meseca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.