Izvor: eKapija | Ponedeljak, 18.03.2013.| 14:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpski frilenseri među najplaćenijim u Evropi - Honorarci zarađuju 6 puta više od ostalih radnika

Zarada za 12 meseci u dolarima
Zarada za 12 meseci u dolarima (Foto: b)

Srpski frilenseri zarađuju šest puta više od ostalih radnika u našoj zemlji. Prema podacima vodeće svetske platforme za rad putem Interneta Elance.com, Srbija je po zaradama frilensera na 12. mestu na svetu, a 5. u Evropi, sa prosekom radnog sata od 19,5 USD, što je 6 puta više od prosečnog radnog sata u Srbiji.

Osim dobre zarade, "slobodni strelci" kako ih nazivaju, sami biraju mesto i vreme rada, nisu opterećeni "dres kodom", biraju poslove... Jedan od njih je i IT programer Nikola Đokić. On je još kao student pronašao prvi posao putem sajta Elance.com, a danas je vodeći programer mobilnih aplikacija.

- "Elance" mi daje priliku da budem sam svoj gazda. Mogu vrlo lako da se organizujem kao i da sam izaberem kada i koliko dugo želim da budem na odmoru – objasnio je Nikola Đokić tokom predstavljanja "Elance"-a u Beogradu.

On razvija aplikacije za "iOS", "Android" i "Windows" mobilne operativne sisteme.

- Pitanje je vremena kada ću kreirati svoj tim i početi da se prijavljujem za veći broj projekata. Nekada mi se čini da je "Elance" bezgranična baza podataka i na vama je da izaberete projekat. Sa svojim timom mogu da se prijavim za razne projekte i nastojim da diverzifikujem portfolio usluga. Projekti koje sam već završio i koji su preporučeni od strane mojih klijenata pomoći će mi da ubedim potencijalne kijente da sarađuju sa mnom. To je moć koju frilenseri dobijaju od "Elance"-a.

Zarada za 12 meseci u dolarima
Zarada za 12 meseci u dolarima (Foto: b)
(Nikola Đokić)

Elence.com, elektronska berza koja sadrži biografije "slobodnih strelaca" sa jedne strane i kompanija kojima su potrebne usluge softverskih inženjera, programera, veb i grafičkih dizajnera, kopirajtera, istraživača, marketing stručnjaka, istraživača, sa druge, zainteresovana je da proširi svoj posao i omogući talentima u Srbiji da zarade novac kao onlajn frilenseri bez potrebe da napuštaju zemlju.

- Frilensing doživljava globalnu ekspanziju, a da Srbija prati ovaj trend i poseduje izraziti potencijal, pokazuju podaci iz 2012. godine, gde je u poređenju sa 2011. zabeležen porast broja frilensera od 60% - izjavio je Kjetil Olsen, potpredsednik "Elance"-a za Evropu.

Upitnik koji je "Elance" postavio svojim frilenserima pokazuje da je 77% srpskih frilensera samoinicijativno počelo da se bavi ovim poslom, 44% se izjasnilo da je frilensing njihov primarni izvor prihoda, kao i da vole da budu "sopstvene gazde", da imaju kontrolu nad sopstvenim rasporedom i načinom rada, kao i da nisu bili primorani da postanu frilenseri zbog manjka mogućnosti na tržištu rada. Tri četvrtine srpskih frilensera smatra da su zadovoljniji kada rade ovaj posao u poređenju sa drugim načinima rada.

Kada je reč o kvalitetu rada srpskih frilensera, njima je u 2012. godini bilo dodeljeno 4.789 poslova, što predstavlja porast od 70% u poređenju sa 2011. godinom. Zabeležen je i skoro sličan porast zarada (69%) u 2012. godini u odnosu na 2011. Najviša primanja imaju programeri i IT stručnjaci sa prosečnom zaradom od 21,7 USD na sat, a prate ih grafički dizajneri sa 20,1 USD na sat.

Zarada za 12 meseci u dolarima
Zarada za 12 meseci u dolarima (Foto: b)

- Na našoj platformi je registrovano više od 2,3 miliona frilensera, ali bismo voleli da dobijemo još novih iz Srbije - rekao je Olsen i dodao da "Elance", posreduje pri plaćanju frilensera, odnosno garantuje da će kompanije isplatiti honorare.

Na konferenciji je najavljeno da će "Elance" angažovati njihove kadrove koji će širom Srbije držati treninge mladim frilenserima, kako bi oni mogli da ostvare uspeh na "Elance" platformi. Organizovaće i radionice i edukativne kurseve gde bi se međusobno razmenjivala iskustva.

Srbija je u top 5 zemalja u Evropi po zaradama frilensera

Jedna od činjenica koje dokazuju da Srbija ima visok potencijal za frilensing su zarade. Srpski frilenseri su u periodu od 2007. do 2012. godine zaradili 5,46 mil USD. Srbija je uspela da pretekne zemlje kao što su Australija i Nemačka. Interesantna informacija je da je u ovoj grupi Srbija zemlja sa najmanjom populacijom, te su i dobijeni rezultati vredni pažnje. Zemlje koje su u samom vrhu na ovoj listi su SAD (sa 169,61 mil USD) Indija (168,05 mil USD) i Pakistan (40,7 mil USD).

Najveći deo zarade frilensera iz Srbije dolazi iz IT i kreativne industrije. U IT oblasti Srbija je zaradila 3 mil USD, dok je u kreativnoj industriji zarada bila oko 2,2 mil USD. Druge oblasti koje imaju visok potencijal i priliku za veću zaradu su marketing i operativna industrija.

Srpski frilenseri, ipak, u sivoj zoni

Termin frilensing treba da živi na pravi način i u teoriji i praksi u Srbiji, s obzirom da frilenser u Srbiji ne nosi isto značenje kao u drugim zemljama sveta, navode u organizaciji "Pravo da znam", koja stoji iza projekta "Budi frilenser".

- Posle svake uplate iz inostranstva, frilenseri imaju obavezu da za primljen novac obračunaju, plate i prijave pripadajuće poreze i obaveze. Izbegavanjem ovih obaveza, slobodnjaci mogu očekivati poreznike na vratima. Zbog ovakve papirologije, sve više frilensera prelazi u preduzetnike – kažu u toj organizaciji.

I "Elance" je upoznat sa ovim problemom, kako se moglo čuti na konferenciji, oni su o toj temi pokušali da razgovaraju da nadležnim ministarstvom ali su naišli na zatvorena vrata.

Marija Kambić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE