NavMenu

(E Magazin) Frikom - gigant u oblasti smrznute hrane

Izvor: e Magazin Četvrtak, 14.09.2006. 10:16
Komentari
Podeli

lntervju: Željko Brozović, generalni direktor, Frikom a.d.


Led sa ukusom profita



Željko Brozović
generalni direktor, Frikom a.d.


Kako posluje gigant u oblasti smrznute hrane?


Sa talasom tropskog vremena koji je zapljusnuo Srbiju, u modu su opet došla slatka osveženja. Davno je prošlo vreme kada se lizanje slatkog smatralo aktivnošću nedostojnom odraslog dela populacije i prepuštalo se deci. Zahvaljujući sveukupnom poboljšanju kvaliteta sladoleda na tržištu i efikasnim marketinškim akcijama, danas nije ništa neobično na ulici videti ljubitelje ove poslastice stare šest i više decenija kako se prepuštaju potpunom uživanju. Ono što se na prvi pogled ne vidi je izuzetno ozbiljna industrija koja stoji iza razvoja projekta, isporučujući milione kilograma sladoleda u svega nekoliko meseci, koliko traje relativno kratka sezona. U ovoni trenutku vodeću poziciju na srpskom tržištu zauzima kompanija Frikom, koju, iako poseduje još neke proizvodne programe, većina potrošača prepoznaje upravo po širokoj lepezi sladoleda. Spoj vrućine, rashlađivanja uz Macho i upečatljive nagradne igre, prirodnim tokom nas je naveo na ideju da porazgovaramo sa gospodinom Željkom Brozovićem, generalnim direktorom Frikoma, i „iz prve ruke" pokušamo da osvetlimo rad kompanije koja je uspela da uđe u svaki dom u Srbiji.

e magazin: Ovogodišnja sezona sladoleda je kasnije počela, kakve su prognoze?
Zeljko Brozović: Frikom je unazad dve godine lider na tržištu sladoleda. Ove godine ćemo nastojati da svoje tržišno učešće još uvećamo. Planiramo da na tržištu sladoleda ostvarimo tižišno učešće u visini od 70%. Količina sladoleda koju želimo da prodamo ove godine iznosi oko 10.000.000 litara.

em: Koliko atraktivna nagradna igra može da podstakne prodaju ovog sezonskog proizvoda?
ZB: Tradiciju letnjih nagradnih igara kompanija Frikom je ove godine nastavila u okviru trenutno najveće instant nagradne igre na našem tržištu „Spoji i osvoji - pažljivo ližite", koja predstavlja jednu od najatraktivnijih, kako po konceptu - dobijaju se instant nagrade, tako i po veličini nagradnog fonda. Nagrade koje se mogu osvojiti su 100.000 evra, audi Q7, brojna putovanja..., što sve svakako privlači potrošača da se interesuju za to kako ih mogu osvojiti.
Naša glavna ideja je bila da građani, ližući sladolod, bez dodatnih sakupljanja poena, kupona ili slanja koverata na adresu kompanije, budu u mogućnosti da osvoje nešto vredno. Potrošači ovako imaju dvostruko zadovoljstvo.
Nagradnu igru organizujemo iz više razloga. Podsticanje kupovine naših proizvoda je jedan od glavnih, ali trenutno ne i najbitniji. Već smo postigli jedan od nama veoma bitnih ciljeva - naša ciljna grupa je upoznata sa nagradnom igrom. Takođe, Frikom već godinama izgrađuje imidž kompanije koja opravdava poverenje svojih potrošača, te smo se i u tom smislu rukovodili željom da naši potrošači, kako sadašnji, tako i potencijalni prepoznaju verodostojnost nagradne igre. U tom smislu dometi nagradne igre mogu biti veliki.

em: Sladoled nije jedini Frikomov proizvod. Koliko je njegovo učešče u ukupnom prihodu?
ŽB: Frikom je liderska kompanija u proizvodnji i plasmanu smrznute hrane. Pored sladoleda, proizvodi i prodaje smrznuto testo, povrće i voće, i ribu. Sladoled, svakako, ima najznačajnije mesto u našom asortimanu, što pokazuje i učešće ove kategorije proizvodi u ukupnom prihodu i Frikoma, koje iznosi 58%.



em: Koji su trendovi u industriji smrznute hrane na globalnom tržištu?
ŽB: Tokom poslednjih godina primetan je trend promena u načinu života i Frikom se pripremio da odgovori tim promenama. Ljudi sve manje žele da troše svoje slobodno vreme u pripremanju hrane, a potreba za zdravom hranom je sve izraženija. U proizvodnji Frikom povrća se koriste tehnike za očuvanje svih zdravih sastojaka i proizvodi koji dospevaju na tržište ne gube na svojoj hranljivoj vrednosti. Takođe, da bi se ono pripremilo, potrebno je samo 10 minuta. Frikom je pionir u ovoj oblasti.


Naša kompanija obraća pažnju i na manju grupu potrošača kreiranjem specijalne ponude u vidu dijetetskih i funkcionalnih proizvoda. Tako se u asortimanu sladoleda nalaze proizvodi koji su namenjeni dijabetičarima, kao i osobama koji koriste proizvode sa niskom energetskom vrednošću i bez veštačkih zaslađivača. Pored ovih, u asortimanu se mogu naći i funkcionalni proizvodi koji predstavljaju svetski trend u industriji hrane, kao i proizvodi sa visokim sadržajem minerala i vitamina. Da je kvalitet Frikomovih proizvoda podignut na izuzetno visok nivo potvrđuju nagrade koje Frikom osvaja iz godine u godinu na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gde je i ove godine proglašen, apsolutnim šampionom kvaliteta".

FRIKOMOVA SPECIJALNA PONUDA OBUHVATA
DIJETETSKE I FUNKCIONALNE PROIZVODE

em: Kompanija na čijem ste čelu bila je pionir u proizvodnji smrznute hrane na ovim prostorima. Kako je teklo „osvajanje tržišta"?
ŽB: Kompanija Frikom je osnovana sedamdesetih godina prošlog veka i bila je pionir u proizvodnji smrznute hrane. Od tada se proizvodni asortiman znatno proširio, a na ovom triištu su se pojavile i mnoge druge kompanije koje su se borile za svoje mesto na tržištu. Tokom godina ekonomska situacija se menjala i u jednom periodu svog postojanja Frikom je iskusio poteškoće, koje su prevaziđene prethodnih godina. U novijoj eri, nakon izgubljenih pozicija, Frikom je krenuo u ponovno osvajanje trzišta. Nakon 2003. i procesa privatizacije od strane Agrokora, uspeli smo da iz godine u godinu postepeno povećavamo tržišno učešće, što je dovelo do sadašnje pozicije lidera na tržištu smrznute hrane.

em: Šta je učinjeno u procesu restrukturiranja kompanije i kolika sredstva su uložena?
ŽB
: Svake godine se ulažu veliki napori u unapređenje organizacione strukture, distribucije i prodaje. Sve ovo se čini kako bi se ostvarila bolja pokrivenost tržišta i kako bi se proizvod približio kupcima. Paralelno sa razvojem distributivne i prodajne mreže konstantno se ulažu napori u unapređenje kvaliteta proizvoda kroz menjanje receptura i poboljšanje kvaliteta osnovnih sirovina.

em: Koliko se daleko stiglo u realizaciji namere da se Frikom pozicionira kao snažna regionalna kompanija?
ŽB: Frikom se pozicionirao kao vodeća domaća kompanija i jedna od najvećih regionalnih proizvođača smrznute hrane. Sve investicije koje se čine imaju za cilj da ostvare ovaj zadatak i da ubrzaju proces transformacije Frikoma ka evropskim standardima poslovanja. Težimo da budemo moderna i dinamična kompanija sa vodećom tržišnom pozicijom u širem regionu, izgrađenim stabilnim odnosima sa partnerima i vodećom ulogom u socijalnoj i ekonomskoj stabilnosti društva. U bližoj budućnosti vidimo sebe kao regionalnog lidera uz veliki iskorak na inostrana tržišta. Poboljšanje kvaliteta, koji želimo da nametnemo, i briga o kvalitetu ishrane i zdravlju naših potrošača, predstavljaju smer u kojem se Frikom kreće.


http://www.emagazin.co.yu/

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.