NavMenu

Zakon o predžetvenom finansiranju u Skupštini Srbije u aprilu 2013.

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.03.2013. 11:21
Komentari
Podeli


Zakon o predžetvenom finansiranju koji je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uradilo u okviru projekta Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacije za hranu i poljporivredu UN (FAO) naći će se u skupštinskoj proceduri u aprilu, kada budu razmatrani i drugi zakoni tog ministarstva, kaže za "eKapiju" Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Kako navodi Milovanović, u junu i julu bi ovaj zakon mogao da stupi na snagu, a puna implementacija bi mogla da se očekuje na jesen.

- Ovim zakonom se institucionalizuje finansiranje na osnovu budućeg roda, procenjuje kreditna sposobnosti na osnovu budućeg roda, ali njime je planirano i uvođenje registra zaloga koji će biti registrovan u APR-u čime se uvodi transparentnost u ceo sistem finansiranja poljoprivrede – objašnjava pomoćnik ministra.

Ono što dominantno ovaj zakon treba da uradi, prema rečima sagovornika našeg portala, je da otvori prostor za druge subjekte koji do sada nisu finansili poljoprivredu na osnovu budućeg roda kao što su banke, osiguravajuće i trgovačke kuće, kao i industriju u većem obimu.

Ovaj zakon bi trebalo da dovede i do spuštanja kamatne stope za poljoprivredne kredite.

Projekat EBRED i FAO je istovremeno pokrenut u Rusiji, Bugarskoj, Ukrajini i Srbiji. Ukrajina i Srbija su najdalje došle u realizaciji ovog projekta. U Ukrajini je već usvojen zakon čija implementacija se očekuje uskoro, a Srbija ima nacrt zakon koji se oslanja na brazilski zakon o finansiranju poljoprivrede iz 1994. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.