NavMenu

Banke i međunarodne institucije o problematičnim kreditima u Srbiji

Izvor: eKapija Subota, 09.03.2013. 09:25
Komentari
Podeli

Na prvom sastanku Beogradske inicijative, koji je u petak (8.mart 2013.) u Narodnoj banci Srbije okupio predstavnike najvećih banaka u Srbiji i međunarodnih finansijskih institucija, posebno je razmotreno pitanje nenaplativih potraživanja koja su postala prepreka rastu srpske privrede, saopštila je NBS.

Analiziran je i izveštaj radne grupe Narodne banke o tom pitanju, kao i o najnovije regulatorne i zakonske promene koje predstavljaju značajan korak u pravom smeru.

Učesnici su razgovarali o budućem razvoju srpske privrede i finansijskog sistema, strategijama domaćih banaka, i o ulozi koju supsidijari u Srbiji imaju u poslovanju bankarskih grupa, navodi se u saopštenju.

Vođena je otvorena diskusija o regulatornim i poreskim pitanjima koja se tiču banaka u Srbiji, kao i o merama za očuvanje finansijske stabilnosti. Bilo je reči i o implikacijama koje bi za Srbiju i njen finansijski sistem imale šire međunarodne inicijative, kao što su primena Bazela III, Direktive o kapitalnim zahtevima IV, i predlozi EU za osnivanje bankarske unije.

Jedna od tema bio je i razvoj srpskog tržišta kapitala i mere kojima se jača uloga dinara u privredi - proces dinarizacije.

Postepeno uvođenje dugoročnijih hartija od vrednosti može podići nivo domaćih štednih uloga, otvoriti alternativne kanale za finansiranje preduzeća i produžiti ročnost sredstava kojima se finansira poslovanje banaka, saopštila je NBS.

Razmotrene su mere koje mogu preduzeti banke, srpski organi i međunarodne finansijske institucije radi unapređenja tog tržišta. Analizirani su i izazovi u pogledu daljeg razvoja tržišta dinarskih državnih hartija od vrednosti.

Svi učesnici izrazili su posvećenost poslovanju u Srbiji i saglasili se da im je sastanak pružio dobru priliku za otvorenu razmenu stavova i definisanje pitanja u čijem rešavanju je potreban i dobrodošao nastavak saradnje i razmene iskustava.

Beogradska inicijativa predstavlja Forum prekogranične saradnje u okviru Bečke inicijative, pod zajedničkim pokroviteljstvom Narodne banke Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sastanku su prisustvovali predstavnici najvećih banaka koje posluju u Srbiji, predstavnici matičnih bankarskih grupa, regulatornih organa iz Austrije, Francuske, Grčke i Italije i nadležnih srpskih institucija.

Bili su prisutni i predstavnici MMF-a, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Evropske bankarske agencije, Evropskog odbora za sistemski rizik, Evropske centralne banke, Evropske komisije i predsedavajućeg Bečkom inicijativom.

Sastanak je održan pod pokroviteljstvom druge Bečke inicijative, koja okuplja glavne međunarodne bankarske grupe koje posluju u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, njihove supsidijare u Srbiji, regulatorna tela zemlje domaćina i gostiju, kao i međunarodne organizacije, kako bi razmatrali i rešili pitanja od zajedničkog interesa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.