NavMenu

Najskuplji "lamborghini" od 3 mil EUR

Izvor: Politika Petak, 08.03.2013. 08:45
Komentari
Podeli

Mclaren P1Mclaren P1
(Lamborghini)

Iako privredi u evrozoni i dalje ne cvetaju ruže, najvažnija evropska izložba automobilske industrije otvorena je juče u Ženevi u punom sjaju, sa tri premijere luksuznih automobila.

Kao najbrži četvorotočkaš na svetu predstavljen je novi "Mclaren"-ov model "P1". To mu osporavaju "Ferrari" i "Lamborghini", koji ovu titulu pripisuju svojim novim modelima "la ferrari" i "veneno".

Čelnici "Mclaren"-a nisu rekli ko je na listi čekanja za automobil koji košta skoro milion evra, ali otkrivaju da je nekoliko vrhunskih fudbalera pokazalo interesovanje. "P1" ima mnoge karakteristike "formule 1" i dostiže brzinu od 300 kilometara na sat za 17 sekundi.

Svih 499 "la ferarri", na koliko je ograničena proizvodnja ovog modela, već je prodato onima kojima cena od milion evra nije problem.

Prošle godine je prodaja automobila u Evropi opala za 3,3 miliona komada, ali se povećava broj superluksuznih vozila.

"Lamborghini" je predstavio model "veneno" koji će biti proizveden u samo tri primerka i svaki će koštati 3 mil EUR.

"Rolls Royce " je izašao s novim modelom koji košta 245.000 EUR. Njihov menadžer kaže da, iako je globalna ekonomija u problemima, "nekim ljudima ide dobro i žele da se časte". Prošle godine su prodali rekordnih 3.575 vozila koja se proizvode u Saseksu u Engleskoj.

Na sajmu se pojavila nova marka automobila "Koros" sa tri modela – jednim u proizvodnji i dva prototipa. Reč je o izraelsko-kineskoj kompaniji koja svoj proizvod predstavlja kao evropski, jer su sa Starog kontinenta inženjeri i menadžment. Ciljna grupa su Kinezi koji "vole evropske proizvode". Proizvodiće se u Kini i svakih šest meseci obećavaju novi model. "Koros 3" će koštati od 16.000 do 20.000 EUR.

Mclaren P1Mclaren P1

"Honda NSX" je na evropskoj premijeri u Ženevi privukla pažnju dizajnom kao dostojan konkurent "audi R8" i "porsche 911". Prodavaće se od 2015. po ceni od 92.000 EUR.

U segmentu malih gradskih električnih automobila izdvojio se Toyotin "ajroud" (i-Road), koji ima tri točka i dva sedišta, a s jednim punjenjem pređe 48 kilometara.

"Volkswagen" se u Ženevi pohvalio hibridnim modelom "XL1" kao verovatno najekonomičnijim modelom na svetu. Automobil futurističkog dizajna težak je samo 794 kilograma, ima skrivene zadnje točkove i umesto retrovizora, zadnje kamere. S jednim litrom goriva pređe 110 kilometara uz nekoliko punjenja litijum-jonske baterije. Bez elektropogona, s jednim litrom pređe 15 kilometara.

"Rolls Royce" je predstavio svoj najmoćniji model do sada, sa snagom od 614 konja, koji brzinu od 100 kilometara na čas dostiže za 4,4 sekunde. Koštaće više od 230.000 EUR.

Pred Evropljanima i "500 L trekking" iz Kragujevca

Automobil "500 L trekking", koji se proizvodi u fabrici "Fiat automobili Srbija" (FAS) u Kragujevcu, prikazan je Evropljanima na 83. Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi.

(Napomena: tekst je u potpunsoti preuzet iz lista "Politika" od 08.03.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.