NavMenu

Grci žele da proizvode struju iz algi u Leskovcu - "Algae energy" planira ulaganje od 75 mil EUR

Izvor: Beta Četvrtak, 07.03.2013. 16:23
Komentari
Podeli

Grčka kompanija "Algae energy" namerava da u proizvodnju energije iz alternativnog izvora - spaljivanja algi, koje bi gajila u Leskovcu, investira 75 mil EUR i zaposli više od 4.000 radnika, izjavio je danas suvlasnik te firme Joanis Sporidis-Antoniadis.

On je, posle potpisivanja memoranduma o razumevanju sa leskovačkim gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, rekao novinarima da je zainteresovan za kvadratni kilometar zemljišta u Zelenoj zoni.

Leskovac je pre dve godine izdvojio 100 hektara poljoprivrednog zemljišta za Zelenu zonu. Planirano je da se na tom području sagrade pogoni za proizvodnju hrane i distributivni centar voća i povrća za jug Srbije.

- Za dve i po godine investiraćemo oko 75 mil EUR i postepeno zaposliti više od 4.000 ljudi. Počinjemo s jednim hektarom, a na svaki hektar zapošljavaćemo po 50 radnika - naša je namera da ostanemo više desetina godina - kazao je Sporidis-Antoniadis, dodavši da kompanija koju predstavlja posluje i u centralnoj Evropi i Africi.

Gradonačelnik Leskovca Cvetanović je kazao da su je grčka firma voljna da započne posao ovog leta, ali nije siguran da li lokalna samouprava može da ispuni svoj deo obaveza.

- Potrebno je oko 100 miliona dinara da se poljoprivredno zemljište prenameni i građevinsko, a mi nemamo taj novac - istakao je on.

Sporidis-Antoniadis i jedan njegov grčki partner su za svoju inovativnu ideju o energiji od algi, dobili 2012. godine nagradu Grčko-američke trgovinske komore u Atini, od 80.000 EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.