NavMenu

Počela realizacija projekta "Unapređenje kapaciteta MSP na implementaciji principa osnaživanja žena"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.03.2013. 16:28
Komentari
Podeli

Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ) počelo je sa realizacijom projekta "Unapređenje kapaciteta MSP na implementaciji Principa osnaživanja žena, koji je podržan od UN Women u Srbiji, agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.

Cilj ove aktivnosti je da upozna rukovodioce, a pre svega vlasnice malih i srednjih preduzeća sa 7 principima osnaživanja žena i pomogne prilikom njihove implementacije.

Kako je značaj ove teme prepoznat kao jedan od ključnih faktora u procesu unapređenja položaja žena u Srbiji, projekat se sprovodi u Beogradu i još pet gradova u Srbiji i okuplja sledeće partnere: Udruženje poslovnih žena "EVE", Valjevo, Udruženje poslovnih žena "Nadežda Petrović", Čačak, Asocijacija poslovnih žena "Vizija", Kragujevac, Akademija ženskog preduzetništva, Bački Petrovac i Udruženje poslovnih žena Niš.

Principi osnaživanja žena koji će se uvoditi u MSP predstavljaju zajedničku inicijativu UN Women, agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Globalnog dogovora UN i već se primenjuju u komapniji širom sveta.

Tim povodom u Beogradu je 28. februara 2013. godine održan prvi sastanak povodom početka realizacije projekta UPŽ.

Na sastanku su preduzetnice, njih 20, imale priliku da se kroz prezentaciju Olivere Popović, potpredsednice UPŽ i glavne koordinatorke na projektu, upoznaju sa "Principima osnaživanja žena", da provere da li ih već primenjuju, kako mogu da ih unaprede, čuju druga iskustva i dobiju uzor koji mogu da primene kod seb

U Srbiji je 2012. godine 11 velikih korporacija je potpisalo izjavu podrške i obavezalo se da će primenjivati ove principe u svojim preduzećima a ovaj projekat će to omogućiti u MSP širom Srbije.

Principi osnaživanja žena su:

1. Na visoke upravljačke pozicije postavljati rukovodioce i rukovoditeljke posvećene rodnoj ravnopravnosti.
2. Prema svim ženama i muškarcima na poslu pravedno postupati – poštovati i podržavati ljudska prava i nediskriminaciju.
3. Obezbediti zdravlje, bezbednost i blagostanje svih radnica i radnika.
4. Promovisati obrazovanje, obuku i stručno usavršavanje žena.
5. Razvijati kompaniju, lanac snabdevanja i marketing na način koji osnažuje žene.
6. Promovisati ravnopravnost kroz inicijative u društvu i zagovaranje.
7. Meriti napredak rodne ravnopravnosti i javno izveštavati o njemu.

U toku marta, u svih 6 gradova učesnika projekta biće organizovani specijalni treninzi, kako bi se zainteresovane kompanije/vlasnice upoznale sa temom, aktivnostima na projektu i mogućnostima učešća.

Kompanije/vlasnice MSP, zainteresovane za implementaciju principa u svojim preduzećima, će dobiti podršku od strane obučene mentorke, koja će sa njima raditi na uvođenju principa u nihovim preduzećima, kroz uspostavljanje plana i organizaciju celokupnog procesa. Individualni rad sa zainteresovanim kompanijama/vlasnicama MSP planiran je za period maj/oktobar.

Tokom aprila meseca, u Beogradu će biti organizovan događaj "Principi osnaživanja žena", za sve učesnice po projektu, na kome će učesnice postati i zvanične potpisnice izjave o primeni principa i naj taj način se pridružiti kompanijama širom sveta koje ove principe koriste u svom poslovanju.

Očekivani rezultati projekta:

1. Promocija Principa osnaživanja žena (POŽ) u 100 preduzeća na teritoriji Srbije
2. Implementacija Principa osnaživanja žena (POŽ) u 30 preduzeća u Srbiji
3. Unapređenje kapaciteta lokalnih udruženja poslovnih žena kroz implementaciju Principa osnaživanja žena (POŽ) u pravcu privlačenja novih članica i pružanja adekvatnih usluga članstvu
4. Podizanje svesti javnosti o snazi ženskog preduzetništva kroz implementaciju Principa osnaživanja žena (POŽ)

Više informacija o projektu na sajtu Udruženja poslovnih žena Srbije, www.poslovnezene.org.rs ili posetom našem You Tube kanalu i Facebook stranici.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.