NavMenu

Projekat izgradnje vetroelektrana u Alibunaru dobio "zeleno svetlo" - "WindVision" bliže realizaciji investicije od 290 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.03.2013. 14:56
Komentari
Podeli

Jedna od najvećih planiranih stranih investicija u obnovljive izvore energije u Srbiji je konačno dobila "zeleno svetlo" za ulazak u narednu fazu razvoja. Opština Alibunar prošlog četvrtka usvojila je Plan detaljne regulacije za izgradnju kompleksa vetroelektrana sa ukupnom snagom od 174 megavata.

Vrednost projekta je 290 mil EUR, a posle tri godine opsežnih priprema i ozbiljnih investicija, belgijsko-holandska kompanija "WindVision" dobila je šansu da podnese dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole.

Realizacijom ove investicije stvoriće se preduslovi i za dugoročni lokalni ekonomski razvoj jedne od najnerazvijenijih opština u Srbiji.

- U razvoj i realizaciju projekata vetroelektana "Alibunar 1" od 99 MW i vetroelektarana "Alibunar 2" od 75 MW uložena su sva naša znanja i dugogodišnje iskustvo iz celog sveta. "WindVision" je vlasnik i operator vetroelektrane sa instalisanih 120 megavata u Belgiji, sa tendencijom da do 2016. izgradi 1,5 gigavata. Za kompleks vetroelektrana u Alibunaru završena je neophodna Studija uticaja na ptice i slepe miševe i dobijena pozitivna potvrda od Zavoda za zaštitu životne sredina Vojvodine. Takođe, pripremljena je i Studija uticaja na životnu sredinu, koja treba da bude predata na javni uvid - kaže Danilo Drndarski, menadžer "WindVisiona" za Srbiju.

Dobijeni su i tehnički uslovi od JP "Elektromreža Srbije" za oba projekta za povezivanje 274 MW na dalekovod Pančevo 2-Alibunar 2, kao i svi pozitivni tehnički uslovi za dobijanje građevinske dozvole.

Pokrajinski poslanik iz Alibunara Nedeljko Konjokrad navodi da će projekat WindVision-a dalekosežno rešiti hrpu problema u ovoj opštini:

- Opština mora da bude daleko efikasnija u sprovođenju ovog projekta. Investicijom od nekoliko stotina miliona evra rešiće se mnogi infrastrukturni i socijalni problemi, a i ostalim opštinama u košavskom području preporučujem da budu što ažurnije u razvoju ovakvih projekata - rekao je Konjokrad.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.