NavMenu

Modernizacijom do uštede od 10 mil EUR - U julu 2014. poreski obveznici moraju da pređu na elektronsko prijavljivanje poreza

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.03.2013. 14:56
Komentari
Podeli

Prelaskom na elektronsko podnošenje prijava za porez, Poreska uprava Srbije i njeni obveznici bi uštedeli 10 mil EUR koji se sada proše na unos, štampanje, arhiviranje i skladištenje obrazaca, ukazao je Saša Dulić, pomoćnik direktora Poreske uprave za razvoj i računarsku podršku na konferenciji za novinare 1. marta.

Poreski obveznici godišnje predaju oko 650.000 prijava samo za PDV, a ukupno se prikupi preko 6 miliona različitih obrazaca u toku jedne godine. Ako pretpostavimo da u idealnom slučaju unos jedne PDV prijave traje oko 3 minuta, dolazimo do 32.000 radnih časova ili 1.330 radnih dana koji se utroše za unos tih prijava.

- Već postoje uslovi da se taj problem reši. Za sada Poreska uprava pruža četriri elektronska servisa i to za PDV prijave, za podnošenje informativne poreske prijave, zatim za prijave na godišnji dohodak građana, kao i za podnošenje pojedinačne poreske prijave – dodaje Dulić.

Poreske prijave moguće je dostaviti Poreskoj upravi lično, poštom i elektronski. Međutim, prijava putem Interneta će postati zakonska obaveza za sve poreske obveznike od 1. jula 2014. godine.

Za sada je elektronska prijava obavezujuća samo za velike poreske obveznike, kojih trenutno ima u Srbiji četiri stotine. Ta praksa se primenjuju od 2008. godine, a lane je stiglo je 130.000 elektronskih obrazaca velikih poreskih obveznika.

U Poresku upravu je stiglo oko 1.000 PDV prijava putem Interneta u januaru ove godine, ali one čine samo 1,5% ukupnih prijava.

- Bilo bi dobro da se već sada krene postepeno sa prelaskom na elektronsko prijavljivanje, da se ne bi desilo da pred 1. jul imamo masovno interesovanje, pa dođe do opterećenja sistema - poručuje Dulić.

Da bi poreska prijava bila validna ona treba da ima i elektronski potpis i već nekoliko godina u Srbiji postoje četiri sertifikaciona tela koja su ovlašćena za njihovo izdavanje.

- "Pošta", Privredna komora Srbije, preduzeće za elektronsko bankarstvo "Halkom" i MUP izdaju sertifikate za elektronske potpise – kaže Dulić i dodaje da građani koji imaju ličnu kartu sa čipom mogu besplatno da dobiju digitalne sertifikate u MUP-u.

Iako je još uvek postoji strah od novog načina prijavljivanja, Nataša Kovačević, pomoćnik direktora Poreske uprave za kontrolu, poručuje da ne može biti ničeg nezakonitog i da je elektronsko prijavljivenje potpuno istovetno kao i prijava putem papirnih obrazaca.

Ovaj način prijavljivanja vrlo je jednostavan i to putem ikone "eporezi" na sajtu Poreske uprave Srbije, kažu u toj instituciji i najavljuju da će 130.000 flajera stići na adrese poreskih obveznika sa uputstvima koja će im približiti prijavljivanje poreza putem Interneta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.