NavMenu

(Nominacija za nagradu AUREA 2013): "Vojvodinašume" - Hladnjača za divljač

Izvor: eKapija Nedelja, 10.03.2013. 12:22
Komentari
Podeli

Javno preduzeće "Vojvodinašume" otvorilo u septembru 2012. godine u Kaćkoj šumi kod Novog Sada prvu izvoznu hladnjaču za divljač u Srbiji, gde će biti skladišteno meso koje će se iz izvoziti Evropsku uniju. Hladnjača će po prvi put nakon 20 godina omogućiti stranim lovcima da divljač koju odstrele u Vojvodini i izvezu.

Inostrani lovci su do sada bili u prilici samo da iznesu trofej iz Srbije, ali nisu bili u mogućnosti da izvezu i meso ulovljene divljači. Prepreku je predstavljao zakon o izvozu mesa. Novootvorena hladnjača je projektovana i opremljana u skladu sa važećim zakonskim propisima EU. Divljač će se smrzavati na tempreturi od minus 35 stepeni, što zadovoljava sve evropske standarde za nesmetan izvoz mesa.

U hladnjači će se vršiti hlađenje, duboko zamrzavanje, pakovanje i ditsribucija lovine na adrese inostranih lovaca, a vrednost ovih usluga je 10 puta veća u odnosu na vrednost mesa koja bi ostajala usled nemogućnosti lovaca da sa sobom ponesu i svoj ulov.

Novoizgrađena hladnjača značajno će unaprediti potencijale lovnog turizma u Srbiji koji je prethodnih godina neopravdano zapostavljan.

Prvi izvoz očekuje se polovinom maja a u "Vojvodinašume" očekuju da će se nakon toga broj inostranih lovaca uvećati čak 10 puta.

U novu hladnjaču uloženo je 500.000 EUR, a osim što će omogućiti stranim lovcima izvoz svoje lovine iz Srbije, namena ovog objekat biće i veleprodaja mesa divljači inostranim veleprodajama kao i veleprodajama u Srbiji.

INOVATIVNOST

Srbija kao članica SFRJ bila je perjanica u razvoju lovstva i jedna od najtraženijih lovnih destinacija u Evropi. Poslednji izvoz divljači ka zemljama EU iz Srbije međutim, ostvaren je 1991. godine, a naše mesto su zauzeli Mađari, Česi, Slovaci.

Javno preduzeće "Vojvodinašume" otvorilo je u septembru 2012. godine u Kaćkoj šumi kraj Novog Sada prvu izvoznu hladnjaču za divljač, gde će biti skladišteno meso koje će se iz Srbije izvoziti u Evropsku uniju, što će omogućiti stranim lovcima da divljač koju odstrele u Vojvodini i izvezu. Nekad je u SFRJ dolazilo 10. 000 stranih lovaca uglavnom iz Italije, međutim od 1991. godine lovci su bili u prilici samo da iznesu trofej iz Srbije, ali nisu bili u mogućnosti da izvezu i meso ulovljene divljači, što je značajno smanjilo potencijal lovnog turizma u Srbiji.

Prepreku je predstavljao zakon o izvozu mesa. JP "Vojvodinašume" je sufinansiranjem projekta sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, formiralo sistem koji čine novoizgrađena centralna izvozna hladnjača u lovištu Kaćka šuma i 11 postojećih prihvatnih i sabirnih hladnjača. U prihvatnim i sabirnim hladnjačama, koje se locirane u lovištima kojima gazduje preduzeće, vršiće se osnovna obrada i rashlađivanje mesa divljači do +4°C. Preduzeće je obezbedilo i specijalizovano vozilo sa rashladnom komorom, kojim će se meso divljači transportovati do centralne hladnjače u Kaćkoj šumi. Novoizgrađena hladnjača je projektovana i opremljena u skladu sa važećim zakonskim propisima EU i omogućava duboko zamrzavanje mesa na -35°C u šok komori, a potom odlaganje u lager prostore, gde se razdvajaju meso divljači u koži, meso divljači u krznu i meso divljači u perju. Hladnjača ima sve potrebne sertifikate za izvoz.

U hladnjači će vršiti hlađenje, duboko zamrzavanje, pakovanje i ditsribucija lovine na adrese inostranih lovaca, što je 10 puta veći iznos od onog kada hladnjača radi samo suvi komercijalni posao (proizvodnju mesa divljači i prodaju inostranim veleprodajama).

Kapacitet hladnjače je 150 tona lager prostora, a projektovani godišnji promet mesa divljači iznosi 550 tona.

U toku godine pristupiće se izgradnji i opremanju prostora za preradu mesa divljači, što je naredna faza u nadogradnji funkcije centralne hladnjače.

Namena ovog novog objekta će biti i veleprodaja mesa divljači za domaće tržište. Tokom cele godine, u ponudi će biti 17 vrsta mesa od divljači - jelen, jelen lopatar, muflon, divlja svinja, srna, zec, fazan, jarebica, tri vrste divljih pataka, dve vrste divljih gusaka, prepelica, grlica, gugutka i šumska šljuka. Ova usluga je namenjena prvenstveno hotelsko-ugostiteljskim kompanijama, koje žele da obogate svoju ponudu jelima od mesa divljači. Istovremeno, to će biti i prva veleprodaja mesa divljači na ovim prostorima, budući da tako nešto nije postojalo ni u u staroj Jugoslaviji.

DRUŠTVENA KORISNOST

Poslednji izvoz mesa divljači iz republike Srbije ka zemljama EU bio je u jesen 1991. god. Za potpuni povratak Vojvodine i Srbije među vodeće regije receptivnog lovnog turizma, potrebno je ne samo stranim lovcima ponuditi usluge lova i iznošenja trofeja, već i obezbediti mogućnost izvoza mesa i proizvoda od mesa divljači.

Najveću vrednost lovnoturističkog tržišta trenutno u Evropi ima Mađarska, oko 100 mil EUR na godišnjem nivou. Iako po potencijalima ne zaostaje za susednom zemljom, čak ima i bolje uslove lovnih staništa, vrednost lovnog tržišta u Srbiji je oko 3 mil EUR, a razvoj potencijala lovnog turizma koči nedostatak strategije i izostanak izvoznih hladnjača.

Posle više od 20 godina zahvaljujući izgradnji specijalizovane hladnjače u Kaćkoj šumi, Srbija ima priliku da se vrati na tržište zemalja EU na kojima smo do raspada SFRJ bili prisutni više od 30 godina.

Prvi izvoz iz hladnjače u Kaćkoj šumi planiran je za maj ove godine, budući da lovna sezona počinje u aprilu. U "Vojvodinašume" tvrde da će prvi izvoz biti ključ za povratak inostranih lovaca na lovišta u Srbiji i da će, nakon što prve količine mesa odu iz hladnjače u Kaćkoj šumi, Srbija leta 2014. imati između 3.000 i 5.000 italijanskih lovaca što je 10 puta više u odnosu na sadašnjih 300 do 500 godišnje.

Ukoliko se zna da svaki od lovaca u Srbiji ostaje do 5 dana, povratak Srbije među vodeće regije lovnog turizma značiće i značajne prilive srpskom turizmu.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Poslednji izvoz mesa divljači iz republike Srbije ka zemljama EU bio je u jesen 1991. god. Posle više od 20 godina zahvaljujući izgradnji specijalizovane hladnjače u poziciji smo da se vratimo na tržište zemalja EU na kojima smo do raspada SFRJ bili prisutni više od 30 godina.

Novoizgrađena hladnjača funkcionisaće u tri aspekta

- izvoz svežeg mesa veleprodajama mesa divljači
- izvoz mesa divljači koji odstrele strani lovci prilikom lova u Srbiji
- veleprodaja mesa divljači za teritoriju Srbije

Do sada je lovina inostranih lovaca u Srbiji prodavana relativno jeftino, a izgradnja nove hladnjače omoguće inostranim lovcima da izvezu svoju lovinu iz Srbije, servis za kojim postoji izuzetno interesovanje ali do sada nije bio moguć. U hladnjači će se vršiti hlađenje, duboko zamrzavanje, pakovanje i ditsribucija lovine na adrese inostranih lovaca, što je 10 veći veći iznos od onog kada hladnjača radi samo suvi komercijalni posao (proizvodnju mesa divljači i prodaju inostranim veleprodajama).

Lovna sezona u Srbiji počinje u aprilu pa je prvi izvoz iz hladnjače u Kaćkoj šumi planiran za maj ove godine. Nakon što prve količine mesa odu iz hladnjače u Kaćkoj šumi, Srbija će prema prognozama "Vojvodinašume" leta 2014. imati između 3.000 i 5.000 lovaca što je 10 puta više u odnosu na sadašnjih 300 do 500 godišnje.

Trenutno raspoložive količine mesa divljači za izvoz kojma naša zemlja raspolaže su na godišnjem nivou oko 500 tona (ukupno 15 različitih vrsta mesa od divljači) što po današnjim tržišnim cenama na tržištu EU predstavlja vrednost od oko 1,5 mil EUR.

U toku godine pristupiće se izgradnji i opremanju prostora za preradu mesa divljači, čija će namena biti i veleprodaja mesa divljači za domaće tržište. Ova usluga je namenjena prvenstveno hotelsko-ugostiteljskim kompanijama, koje žele da obogate svoju ponudu jelima od mesa divljači.

Ukoliko je hladnjača za divljač "Vojvodinašume" Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na oficijalnom sajtu nagrade "Aurea".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.