Izvor: eKapija | Utorak, 05.03.2013.| 14:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

(Nominacija za nagradu AUREA 2013): "Kirka Suri" - Mikro postrojenje za sagorevanje biomase

Fabrika kotlova i energetske opreme "Kirka Suri" proizvela je krajem 2012. godine mikro kogenerativno postrojenje na biomasu "Micro CHP 65 Kirka" za istovremenu proizvodnju električne i toplotne energije namenjeno malim proizvođačima koji kao nus proizvod iz svoje proizvodnje dobijaju biomasu. Reč je o prvom postrojenju ovog tipa u Evropi. Do sada su poznate tehnologije za proizvodnju električne energije iz biomase bile zasnovane na principima parne turbine ili ORC tj. turbine na termalno ulje, sa nemogućnošću proizvodnje malih količina struje. Novo postrojenje kompanije "Kirka Suri" kapaciteta 65kW električne i 200kW toplotne energije sadrži izmenjivače dimni gasovi-vazduh i dimni gasovi-voda, i turbine iz automobilske industrije koju pokreće zagrejani vazduh, što se do sada nikad nije koristilo.

Stepen iskorišćenja energije postrojenja je oko 85%. Postrojenje je u mogućnosti da radi 8.000 sati tj. preko cele godine i da proizvede 520MWh električne i 1.600MWh toplotne energije na godišnjem nivou.

Korišćenjem ovakvog postrojenja, mali proizvođači više nemaju potrebu da koriste svoje kotlove na gas, mazut, naftu i ugalj, koji su predstavljali zagađivače žvotne sredine i veliku stavku u godišnjim troškovima, već se orijentišu na proizvodnju zelene energije, koja je stimulisana od strane država Evropske unije, kao i država kandidata za EU (feed in tarife). Istovremeno se rešava i problem odlaganja otpada.

"Kirka Suri" je projektovano postrojenje već pustiila u rad u svojoj fabrici u beogradskom naselju Krnjača, a ugovorena je isporuka 9 postrojenja za italijanskog partnera.

INOVATIVNOST

"Kirka Suri" je zavaljujući velikom iskustvu, sticanom dvadesetogodišnjim razvojem postrojenja na biomasu i industrijski otpad, projektovala, proizvela i pustila u pogon, mikro kogenerativno postrojenje kapaciteta 65kW električne i 200kW toplotne energije na biomasu. Ovo je prvo uspešno postrojenje ovog tipa u Evropi namenjeno malim proizvođačima. Prednost ovakvog postrojenja je u tome što omogućava iskorišćenje male količine biomase i to na samom mestu gde se ta biomasa generiše. Iz biomase se dobija električna i toplotna energija. Električnu energiju proizvođači mogu da prodaju po beneficiranim cenama a toplotnu mogu da koriste za svoje potrebe (npr. grejanje plastenika, staja itd.)

Do sada poznate tehnologije za proizvodnju električne energije iz biomase bile su zasnovane na principima parne turbine ili ORC tj. turbine na termalno ulje. Veliki praktični problem ovih postrojenja je nemogućnost proizvodnje malih "količina" struje tj. ograničenost u kapacitetu, potrebna velika količina biomase, kao i problem priključenja na distributivnu električnu mrežu, zbog tehničkih ograničenja samih distributivnih sistema.

Novo postrojenje kompanije "Kirka Suri" sastoji se iz skladišta biomase, transportnog sistema, sistema za doziranje goriva u ložište, izmenjivača dimni gasovi-vazduh, izmenjivača dimni gasovi-voda, filterskog sistema i sistema za automatsko odstranjivanje produkata sagorevanja – pepela.

Sagorevanjem biomase u 2 prohormska izmenjivača pri temperaturi od 800 stepeni stvaraju se dimni gasovi koji se razmenjuju sa vazduhom. Komprimovani zagrejani vazduh pokreće turbine na koje se povezuje generator, a preostala energija dimnih gasova se razmenjuje sa vodom i dobija se topla voda.

Na godišnjem nivou troši se 600t biomase. Postrojenje je u mogućnosti da radi 8.000 sati tj. preko cele godine i da proizvede 520MWh električne i 1.600MWh toplotne energije na godišnjem nivou.

U postrojenju se može koristiti više vrsta biomase, zavisno od dostupnosti: od ostataka drveta (piljevina, sečka), preko koštica voća, peleta, vinogradarskih odrezaka, granjevine, pa sve do suvog kokošijeg izmeta.

DRUŠTVENA KORISNOST

Veliki praktični problem dosadašnjih postrojenja na biomasu bila je je nemogućnost proizvodnje malih "količina" struje tj. ograničenost u kapacitetu. Mikro kogenerativno postrojenje na biomasu "Micro CHP 65 Kirka" prevashodno je okrenuto malim proizvođacima nameštaja, farmama, staklenicima i plastenicima, koji kao nus proizvod iz svoje proizvodnje imaju biomasu koja je količinski mala za velika postrojenja, pa im samim tim predstavlja balast i pravi problem sa skladištenjem i odnošenjem na deponiju.

Upotrebom ovakvog postrojenja mali proizvođači više nemaju potrebu da koriste svoje kotlove na gas, mazut, naftu i ugalj, koji su predstavljali prljave, uvozne i skupe energente, zagađivače životne sredine i veliku stavku u godišnjim troškovima, već se orijentišu na proizvodnju zelene energije.

Proizvodnja zelene energije stimulisana je od strane država Evropske unije, kao i država kandidata za EU.

Sa druge strane, primena energije iz biomase u industriji, ne iziskuje nikakve subvencije jer samom zamenom postrojenja koja koriste skupe energente- gas, naftu, mazut, sa postrojenjima na biomasu, dobija se prosta računica, da se takve investicije isplate u roku od 2 do 4 godina.

Mikro kogenerativno postrojenje na biomasu "Micro CHP 65 Kirka" u potpunosti je izrađeno od strane stručnjaka kompanije "Kirka Suri" (srpski "know how") koja zapošljava 75 radnika, od čega 70% radi u proizvodnji. Trenutno je beogradskoj kompaniji zaposleno 12 inženjera.

Projekat kompanije "Kirka Suri" predstavlja pozitivan primer ostalim proizvođačima energetske opreme u kom pravcu se treba razvijati i razvija javnu svest o potrebi korišćenja obnovljivih izvora energije.


FINANSIJSKI POTENCIJAL

Kompanija "Kirka Suri" jedna je od najpoznatijih domaćih kompanija kotlova i energetske opreme sa dvadesetogodišnjim iskustvom u razvoju postrojenja na biomasu i industrijski otpad.

"Kirka Suri" svoje proizvode, osim u zemlje bivše Jugoslavije, izvozi u Rumuniju, Bugarsku, Ukrajnu, Rusku federaciju, Italiju, a u planu je i proširenje na tržišta Grčke i Bliskog istoka.

Novo mikro kogenerativno postrojenje na biomasu "Micro CHP 65 Kirka" krajem 2012. godine je instalirano u fabrici kompanije "Kirka Suri" u Krnjači a ugovorena je isporuka 9 postrojenja za italijanskog partnera od čega će 3 otići za Afriku, 4 za Italiju i 2 za Rumuniju.

Upotreba novog postrojenja kompanije "Kirka Suri", omogućava malim proizvođačima da od ostataka svoje proizvodnje proizvode električnu energiju čime se postižu značajne uštede, ali i nudi mogućnost da se više malih proizvođača udruži i prodaje električnu energiju po beneficiranim cenama.

Prema Kyoto sporazumu, postoje zemlje Anex-a 1 (većinom zemlje EU) koje s obavezi da smanje količinu CO2 i zemlje Anex-a 2 (zemlje kandidati za EU i zemlje 3 sveta) koje to nisu u obavezi. Jedan od glavnih puteva kako smanjiti količinu emitovanog CO2 je primena obnovljivih izvora energije tj. zamena klasičnih izvora energije (ugalj, mazut, nafta,...) sa obnovljivim izvorima (vetar, sunce, voda i biomasa). U EU je usvojena strategija 20-20-20 tj. zemlje EU moraju do 2020. godine imati udeo od 20% obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije na godišnjem nivou. Kao glavni mehanizam za postizanje tog cilja su feed in tarife, tj povlašćena cena struje iz obnovljivih izvora energije. U Srbiji takođe postoji Uredba o feed-in tarifama, koja kaže da za električnu energiju dobijenu iz biomase, u zavisnosti od kapaciteta, ta cena iznosi od 11,4 do 13,6 eurcenti za KWh. U zemljama EU ove cenu su znatno veće i kreću se čak i do 30 eurcenti. Država je takođe obavezna da 12 godina otkupljuje električnu energiju po povlašćenim cenama čime se skraćuju rokovi povraćaja investicije a samim tim i povećava interesovanje investitora.

Ukoliko je mikro postrojenje za sagorevanje biomase kompanije "Kirka Suri" Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na oficijalnom sajtu nagrade "Aurea".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE