NavMenu

Počinju pregovori o prodaji akcija "C marketa" belgijskoj kompaniji "Delhaize"

Izvor: Beta Petak, 01.03.2013. 16:47
Komentari
Podeli

Tenderska komisija je odobrila započinjanje pregovora s belgijskom kompanijom "Delhaize" o kupovini 16,3% kapitala "C marketa" - saopštila je u petak (1. marta 2013. godine) Agencija za privatizaciju.

"Delhaize" jedini učesnik na tenderu, ponudio je za otkup društvenog kapitala "C marketa" isplatu od 300 EUR po akciji, odnosno ukupno 9,7 mil EUR.

Tenderom je bila propisana minimalna cena od 9,6 mil EUR za 16,3% kapitala "C marketa", odnosno 295,45 EUR po akciji.

Tender za prodaju preostalog društvenog kapitala u beogrdskom trgovinskom preduzeću "C market" objavljen je 10. avgusta, a rok za dostavu ponuda je produžan tri puta na zahtev kompanije "Delhaize".

Društveni kapital u "C marketu", koji nije preuzela belgijska kompanija "Delhaize", čini 23,2% ukupnog kapitala tog preduzeća. Kako 30% preostalog kapitala "C marketa", po zakonu pripada malim akcionarima, država prodaje udeo od 16,3% ukupnog kapitala firme koja je sada u većinskom vlasništvu "Dellhaize".

Podela besplatnih akcija za sadašnje i bivše radnike tog trgovinskog lanca predviđena je nakon okončanja tendera.

"C market" je posle potpisivanja ugovora o prodaji dužan da donese odluku o podeli besplatnih akcija bivšim i sadašnjim radnicima i obavi javni poziv za upis akcija, što će biti obavljeno na oglasnoj tabli, Službenom glasniku i u jednom dnevnom listu.

Agencija za privatizaciju je obavestila male akcionare "C marketa" da nisu pozvani da svoje akcije pridruže paketu akcija koje prodaje država jer je praksa da se ugovorom o tendereskoj prodaji društvenog kapitala predvidi obaveza kupca da u određenom roku uputi ponudu za preuzimanje preostalih akcija.

Cena za otkup akcija manjinskih akcionara ne može biti manja od cene ostvarene na tenderu.

U utvrđivanju minimalne cene za društveni kapital "C marketa" nije se uzimala u obzir vrednost transakcije iz 2011. kada je "Delhaize grupa" iz Belgije preuzela "Delta Maxi" u čijem je sastavu "C market".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Komanda vazduhoplovstva u Zemunu 25 godina čeka obnovu - Kada će početi i ko će je finansirati još nije poznato

Sagrađena je pre bezmalo jednog veka. Njenu lepotu ni do danas ne može da zaseni nijedna palata u Glavnoj ulici, a pred tom Labudicom, kako su je Zemunci nazivali, kule koje se množe širom grada zauvek će ostati ružni pačići. Zajedno sa zgradom nekadašnje Državne štamparije BIGZ-om i zdanjem Banovine u Novom Sadu čini trilogiju jednog od najvećih srpskih arhitekata Dragiše Brašovana. Oštećena je u NATO bombardovanju pre četvrt

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.