NavMenu

EU i Nemačka daju 3,78 mil EUR za efikasnije upravljanje poljoprivrednim zemljištem u Srbiji

Izvor: Tanjug Utorak, 26.02.2013. 14:37
Komentari
Podeli

Delegacija EU u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ započeli su danas sprovođenje projekta "Ruralni razvoj - efikasno upravljanje zemljištem", za koji će u naredne tri godine Unija izdvojiti 2,78 mil EUR, a Nemačka još milion evra.

Cilj projekta je da se pomogne državi i lokalnim samoupravama u Srbiji da efikasnije upravljaju poljoprivrednim zemljištem, rečeno je na skupu u "Sava centru". Nemačka će finansijski pomoći taj projekat posredstvom svog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Zoran Knežević je naveo da je u Srbiji prosečna veličina jedne katastarske parcele 34 ara, a na jugu i jugoistoku zemlje 11 ari, dok je u zemljama EU između 1,3 i 1,5 hektara. Nema preciznih podataka koliko se poljoprivrednog zemljišta u Srbiji vodi kao napušteno, ali neki procene kažu da se godišnje ne obrađuje između 175.000 i 300.000 hektara u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović je istakao da je poljoprivredno zemljište jedno od najvažnijih prirodnih resursa Srbije.

- Osnovni zadatak je, pre svega, očuvati fond poljoprivrednog zemljišta, sprečiti njegovu degradaciju, njegovo unapređenje kroz izgradnju infrastrukture, ukrupnjavanje parcela i povećavanje poseda poljoprivrednika kako bi poljoprivrednici smanjili troškove proizvodnje - istakao je Golubović.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu Srbije predviđa donošenje pravilnika o postupku komasacije poljoprivrednog zemljišta, zatim korišćenju napuštenog poljoprivrednog zemljišta i postupku davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

- Usitnjenost i rascepkanost jedan su od ozbiljnih uzroka niske efikasnosti srpske poljoprivrede - kazali su oni.

Podaci iz drugih država pokazuju da posle komasacije vrednost poljoprivrednog zemljišta raste na tržištu između 15 i 20%. Procena je da je do 2006. godine u Srbiji sprovedena komasacija oko 1,5 miliona hektara, tako da je preostala površina za komasaciju oko dva miliona hektara.

Jedan od važnijih rezultata projekta biće i izrada Geografskog informacionog sistema koji treba da omogući bolju kontrolu korišćenja i efikasno upravljanje poljoprivrednim zemljištem. Taj sistem raspolagaće svim mogućim informacijama i podacima o parcelama, kao što su: površina, vlasnik, korisnik ili zakupac, način korišćenja, kultura koja se gaji, pedološke karakteristike zemljišta…

Kroz ovaj EU projekat pripremiće se i zakonom predviđenih pet pravilnika koji treba da regulišu postupak komasacije poljoprivrednog zemljišta, korišćenje napuštenog poljoprivrednog zemljišta i postupak davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Stručnjaci koji rade na ovom projektu već su obišli opštine Jagodina, Paraćin, Ražanj, Knjaževac, Negotin, Boljevac, Svrljig, Žitorađa, Kladovo, Vranje, Vladičin Han, Dimitrovgrad, Pirot, Bela Palanka, Vlasotince i Aleksandrovac, koje su zainteresovane za projekat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.